Иванчева за Ваклин в СРС: Поставили сме го на колене. Няма да пусна преписката, докато не плати

Записи със СРС са документирали срещите между участниците в кметската завера в "Младост" и предприемача Александър Ваклин, както и предварителните уговорки между Иванчева, Петрова и Дюлгеров за това как да се въздейства на Ваклин да плати подкуп. Коментирали са и кога и как да бъдат предадени парите.

"Поставили сме го на колене. Няма да пусна преписката, докато не плати", казала Иванчева. Думите й са записани със СРС и бяха цитирани от прокуратурата. От държавното обвинение посочиха, че тя е предлагала замени на терени, без да има такива правомощия.

Прокуратурата поиска да се потвърди ареста на тримата.

Вчера са прецизирани обвиненията на тримата, но от защитата са категорични, че в днешното заседание това не трябва да се има предвид. Причината е, че Апелативният специализиран съд е контролна инстанция и трябва да се произнесе правилно и законосъобразно ли е решението на първата инстанция. А тя се е произнасяла по старите, първоначални обвинения.

Назначена е и комплексна експертиза на парите, разпитани са още свидетели, предимно от общината в "Младост". Сред тях е и заместник-кметът Румен Русев, който бе посочен от Иванчева миналата седмица като човекът, който участва в заговора срещу тях с цел да заеме поста й.

Прокуратурата твърди и че "Иванчева прониквала в кабинети на други служители на общината след работно време и вземала преписки".

"Защо трябва да обикаля по тъмно за документи? Тя е кметица! Вдига телефона и й ги носят", категоричен е адвокатът й Марин Марковски.

В началото на заседанието той поиска то да се гледа при закрити врати, но магистратите отказаха, защото в СРС-тата не се съдържа информация, която е държавна тайна.

Всички обвинени и защитниците им възразиха и срещу участието на резервните защитници, които са им назначени и които са в съдебната зала.

Адвокат Ирен Савова, която защитава заместничката на кметицата - Биляна Петрова, подчерта, че детето на клиентката й не излиза от вкъщи от притеснение и е принудено да гледа майка си с белезници по всички телевизии дни наред.

Адвокат Мариана Тодорова подчерта, че има данни, че става дума за провокация към подкуп и това се вижда от показанията на Александър Ваклин.

"Ние и двете сме бойци, винаги сме били на предната линия, няма да се скрием и сега. Достатъчно разпознаваеми сме, обществени личности сме и винаги сме били в услуга на обществото", заяви пред магистратите Десислава Иванчева и настоя да бъде освободена незабавно.

Заместничката й Биляна Петрова поиска да се прибере вкъщи при семейството си, където смята, че ще бъде по-полезна. Петко Дюлгеров също помоли за по-лека мярка.

Съдът ще се произнесе по мерките им за неотклонение след 17 ч.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право