Иванчева няколко пъти сменяла мястото за подкупа

Ваклин трябвало да даде парите пред Столична община

Отстранената кметица на “Младост” Десислава Иванчева искала получаването на подкупа от строителния предприемач Александър Ваклин да стане пред сградата на Столичната община. Мястото за срещата обаче било променено в последния момент заради визита на американска делегация там.

Това разказа самият Ваклин, който даде показания пред спецсъда. Той обясни, че в края на 2017 г. решил да подаде сигнал в ДАНС и спецпрокуратурата срещу Иванчева за длъжностно престъпление. Стигнал до решението, след като негови колеги от строителния бранш му казали, че след оплакване в прокуратурата, преписките им били придвижени. Няколко пъти искал срещи с Иванчева, записвал си час в приемното й време, но тя отказвала и бавела преписката.

Благодарение на контактите си в “Младост” предприемачът се запознал с бившия кмет Петко Дюлгеров и го помолил за съдействие. Двамата се срещнали в кафене близо до ЦУМ и тогава Дюлгеров обявил тарифата на Иванчева и заместничката й Биляна Петрова – 20 евро м/кв. Пред магистратите Ваклин каза, че бил ужасен, но щял да помисли, а после се свързал с комисия “Антикорупция”. Няколко дни по-късно посредникът Дюлгеров му казал, че преписката няма да бъде придвижена, без да плати. По думите на предприемача, Дюлгеров му дал идеята да предложи на Иванчева сумата от 500 000 евро да бъде платена на части.

Пред журналисти Ваклин отрече твърденията на Иванчева, че познава Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Освен това той се оплака, че още не си е получил парите, които дал за акцията и с които бяха задържани тримата подсъдими.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право