Иван Гешев изслушва кметове за "замразени" сигнали за корупция

Снимка: Архив

В Съдебната палата в София започна срещата между над 20 кметове на малки общини с главния прокурор Иван Гешев. Те го запознават с множество сигнали за корупция, събирани през последните 7 месеца, по които сезираните органи на местно ниво не са предприели никакви действия. На срещата присъства и говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

"Решихме да запознаем главния прокурор, тъй като той ни е последна надежда и защото всички органи, които сме запознали с тези сигнали, са безучастни", заяви председателят на Сдружението на малките общини и кмет на Калофер Румен Стоянов, предаде Канал 3. "Имаме доста неща, които трябва директно да ги кажем пред цялото общество. Срещали сме се с всички политически сили досега, парламентът, президентството, търсим и институцията, която най-бързо реагира", посочи той.

Кметовете на кметства се жалват и че финансиране по различни проекти е възпрепятствано избирателно от общини.

Въпреки че не беше предвидено Обвинител номер едно да направи изявление пред журналисти в началото на срещата, на кратък брифинг Гешев каза, че по отношение на малките населени места той има два приоритета.

Единият е справяне с битовата престъпност, като затова ще разчита на местните власти, тъй като смята, че от това сътрудничество ще зависи успехът на тази борба, която той многократно заяви, че се надява да приключи успешно до края на годината.

Вторият беше свързан именно с корупцията на местно ниво.

"Прокуратурата е отворена за диалог по всяко време и очаква всякакви сигнали, за да може да ги провери и да работи по тях. Насърчил съм и прокурорите на място да имат добър контакт с вас, какво и с представителите на МВР на място", каза главният прокурор още на кметовете. ".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право