Иван Гешев: Не се притеснявам от новата процедура по избор за главен прокурор

„Не се притеснявам от предстоящата процедура в четвъртък. Всеки българин може да си създаде впечатление за мен и работата ми. Прецедент е, че изслушването ми беше излъчвано на живо, което не се прави в нито една европейска държава“, това каза заместник главния прокурор Иван Гешев в Благоевград пред журналисти попитан за новата процедура.

Попитан защо е толкова труден неговия избор, Гешев отговори: аз имам отговор, най-лесният отговор е да кажа не знам, но обективният , че в резултат на работата в последните години много хора се притесняват от това, че прокуратурата активно работи … и затова е труден.

Просто някои хора се страхуват, страхуват се от закона. За щастие това е малък кръг хора, защото от закона могат да се страхуват много малък кръг хора, които нямат практиката да го спазват.

Гешев отказа да коментира действията на президента и каза само,че той „ спази конституцията, произнесе се както каза в обозрим срок, благодаря му за това, изложи мотиви, които не беше длъжен да изложи, обоснова се какво според него са причините за да върне указа, така че процедурата продължава и аз му благодаря затова, допълни Гешев.

Попитан има ли някой, който да иска да провали избора му, Гешев каза: „За мен е ясно едно, че тук не става въпрос за някакви проблеми с конституцията, не става въпрос за проблеми със законодателството, просто тези хора, които са засегнати от действията на прокуратурата по прилагането на закона търсят някаква възможност да се провали процедурата и кандидатът в нея, ето това е цялата работа. Защото, ако бяха така искрени в тези свои съждения, в любовта си към конституцията щяха да повдигнат този въпрос, когато беше процедурата за председател на ВАС, когато беше същата ситуация. Тук става въпрос за нещо друго, просто се търси начин да се провали процедурата и определена кандидатура.

Силно се надявам, че не се цели съзнателно дестабилизиране на прокуратурата и институциите, както и на цялата правоохранителна система, надявам се, въпреки че започвам да имам съмнения вече, каза още Гешев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право