Иван Гешев остава единствен номиниран за главен прокурор (Обзор)

Пленумът на Висшия съдебен съвет приключи вчера четвъртото си заседание, на което можеха да се приемат кандидатури за нов главен прокурор. Такива нямаше и остана единствено номинацията на Иван Гешев. Снимка Денислав Стойчев

Друга номинация не бе внесена във Висшия съдебен съвет

Гласуването е насрочено за 24 октомври

Заместник главният прокурор Иван Гешев остава единственият номиниран за приемник на поста на главния прокурор Сотир Цацаров. Това стана ясно вчера, след като друга кандидатура не бе издигната от правосъдния министър Данаил Кирилов.

Заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) бе последното от четирите, определени за внасяне на кандидатури. По закон номинации могат да направят най-малко трима от членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет или министърът на правосъдието.

Както писа „Труд”, точно преди седмица – на 22 юли, единодушно и 11-те членове на Прокурорската колегия издигнаха кандидатурата на Гешев. Вероятността трима от тях все пак да застанат зад друг участник в надпреварата стана почти нулева. Данаил Кирилов пък бе декларирал, че не желае да посочи кандидат, за да не се политизира избора. А и нито един правосъден министър след 10 ноември 1989 г. не е използвал от правото си да издигне кандидат за главен прокурор пред ВСС.

„Министърът на правосъдието следва да бъде обединител в рамките на всеки дебат и завявам пред вас, че считам своето решение да не издигам кандидат за правилно и в исторически, и в конкретен план”, заяви Кирилов. Той посочи, че до обединение около т.нар. гражданска кандидатура за нов главен прокурор не е имало и че единственото постъпило предложение в тази насока (издигането с подписка на следователя Бойко Атанасов) намирал за неприемливо.

На 12 август изтича крайният срок, в който на интернет страницата на ВСС трябва да бъде качена писмената концепция на кандидата Иван Гешев. Точно след един месец – на 12 септември - четвъртък, е насрочено заседание на Пленума на ВСС, на което ще се обявят датата, часа и мястото на изслушване на кандидата. Пет дни по-късно – на 17 септември, изтича крайният срок за изготвяне и публикуването на докладите на Комисията по атестирането и конкурсите и Комисията по професионална етика към Прокурорската колегия за професионалните и нравствени качества на кандидата. Двата доклада ще бъдат обсъдени от Прокурорската колегия на 9 октомври.

До 16 октомври във ВСС ще се приемат становища и въпроси по повод избора от юридически лица с нестопанска цел, висши училища, професионални и научни организации.

Финалното изслушване на кандидата и гласуването е насрочено за 24 октомври. За да бъде избран Иван Гешев, той трябва да получи най-малко 17 от 25-те гласа на членовете на ВСС. Правосъдният министър може да ръководи заседанието, но не участва в гласуването. В случай, че за кандидата няма достатъчна подкрепа, процедурата започва отначало.

Новият главен прокурор следва да встъпи в длъжност не по-късно от 10 януари 2020 г., когато изтича мандатът на Сотир Цацаров.

 

Правосъдният министър Данаил Кирилов:

Подкрепям магистратското самоуправление

„Няма да представя кандидат за главен прокурор и имам два основни аргумента за това”, заяви правосъдният министър Данаил Кирилов пред пленума на ВСС. „Предложението на цялата прокурорска колегия за номиниране на един кандидат възприемам като проявление на принципа за магистратско самоуправление. Считам, че приетите изменения в Закона за съдебната власт, които подкрепихме в предишното Народно събрание през 2016 г., са основани на този принцип. Второто ми съображение е свързано с обстоятелството, че дори да бъде номиниран друг кандидат, максималната подкрепа за него може е в рамките на 14 гласа, тъй като останалите 11 членове вече са изразили подкрепата си за едната кандидатура и да не се стигне до необходимите за избора 17 гласа", обясни Кирилов. Според него подобен резултат бе означавало и да се противопоставят една на друга прокурорската и съдийската колегии на ВСС, което не бивало да се допуска и най-малко от министъра на правосъдието.

 

Иван Гешев:

Не бягам нито от отговорност, нито от доверие

„Бях подкрепен от цялата професионална общност - това е едно огромно доверие, което съм длъжен да оправдая”. Това каза зам.-главният прокурор Иван Гешев.

„Аз не съм човек, който ще избяга нито от отговорност, нито от доверие. Нито бягам от битки, нито от това да изразявам личното си мнение. Не ме е страх какви ще са последствията, важно е да казваш истината“, подчерта Гешев.

По повод факта, че е единственият кандидат за поста до момента, той посочи: „Доста дълго и подробно коментирах. Казах какво ще стане и то вече се случва. Само ще ви върна към една друга процедура, когато 17 човека номинираха един друг бъдещ главен прокурор, който беше сам и такива реакции нямаше. Той беше един успешен главен прокурор, поне за мен. Говоря за г-н Борис Велчев. Така че нямам време повече да коментирам, а имам много робота. Ще коментирам наесен, когато наближи“, добави той.

 

С 11 гласа „за” Прокурорската колегия на ВСС реши

Димитър Петров става шеф на Специализираната прокуратура

Изпълняващият функциите административен ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Франтишек Петров бе избран за титуляр на този пост. Решението бе взето единодушно с 11 гласа „за” от Прокурорската колегия на ВСС.

Миналото лято Иван Гешев бе назначен за заместник-главен прокурор, а през октомври м.г. Петров пое временно поста му в спецпрокуратурата.

Прокурорската колегия на ВСС отложи за 11 септември избора на ръководител на Апелативната прокуратура в София. За поста кандидатстват настоящият титуляр Албена Вутова, която иска втори мандат и шефът на Софийска районна прокуратура Радослав Димов. Вутова обаче е представила болничен лист.

Магистратите от колегията решиха още да се образува дисциплинарно производство срещу следователката Радиана Абдулова за налагане на най-тежкото наказание – уволнение. Искането бе внесено от шефката Софийска градска прокуратура Емилия Русинова. Случаят с Абдулова нашумя, когато стана известно, че е ходила „в нетрезво състояние” на работното си място.

 

Магистрати обявиха подкрепата си в становища до ВСС

Улични протести и скандирания са вмешателство в съдебната власт

„Процедурата за избор на главен прокурор е регламентирана в Конституцията на РБ и Закона за съдебната власт и Пленумът на ВСС е единственият легитимен орган, който може да извърши този избор. Членовете му трябва да имат възможност да изразят своята воля по вътрешно убеждение, без да бъдат подлагани на натиск от организирани улични протести и скандирания срещу кандидатите. Възприемаме подобно поведение като недопустимо вмешателство в работата на съдебната власт и че то не трябва да влияе на решенията на ВСС”. Това са редове от становище на прокурорите и съдебните служители от Русе, изпратено до ВСС.

От миналата седмица магистрати от цялата страна излизат с петиции и обръщения както в подкрепа на кандидатурата на Иван Гешев, така и срещу опитите изборът на нов главен прокурор да бъде политизиран.

„Считаме, че не трябва да се допускат опити за внушения и намеса – политически, икономически и други в процедурата по избор на главен прокурор, които биха нарушили нейната законосъобразност и биха представлявали недопустима намеса в независимостта на съдебната власт и демократичните ценности на правовата държава”, пишат прокурорите, следователите и служителите от Ямбол.

Миналата седмица в подкрепа на Гешев се обявиха от Камарата на следователите, а писмо изпратиха и магистратите от Националната следствена служба. „До настоящия момент сме работили добре и сме усещали професионалната подкрепа на ръководството на прокуратурата. В този смисъл и предвид обстоятелството, че г-н Гешев има дългогодишен следователски опит, се надяваме, че ако той бъде избран, този професионален диалог ще продължи и за в бъдеще”, пишат от НСлС.

 

Кой е против?

Провалени политици, подсъдими и тяхната свита

Протестно шествие срещу кандидатурата на Иван Гешев бе обявено за 18,30 ч. пред Съдебната палата. То бе обявено от неправителствена организация, чиито идеи намират място в медиите, свързани с подсъдими като Иво Прокопиев и банкера беглец Цветан Василев.

Политическите страсти около професионалния избор на прокурорите, се разпалват и от две извънпарламентарни партии – „Да, България” на провалилия се правосъден министър Христо Иванов и ДСБ на Атанас Атанасов, бивш шеф на Националната служба за сигурност от времето на Иван Костов.

Миналия четвъртък около 200 членове, симпатизанти, рамо до рамо с приближени на знакови подсъдими блокираха движението на трамваите по „Екзарх Йосиф” пред сградата на ВСС. Участва и Йоло Денев. Паралелно се проведе и контрапротест.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България