Иван Гешев пред ВСС: Предметът на разследването за КТБ е организирана престъпна група, присвоила около 70% от ресурса на тази банка

Снимка: Денислав Стойчев/Архив

Ще продължи да влиза в съдебната зала по делото

Предметът на досъдебното производство за КТБ според разследващия екип - дали е така, ще реши българският съд - е една група от хора, според нас организирана престъпна група, включително външни и вътрешни одитори, включително с логистиката на представители на БНБ, която е допуснала да бъдат присвоени над 2,5 млрд. лв., като допълнително установихме доказателства за още един милиард лева. Това каза кандидатът за главен прокурор Иван Гешев на изслушването си пред ВСС.

Създавани са фирми в разрез с българското законодателство, което не допуска т.нар. инвестиционно банкиране. Присвоен е около 70% от ресурса на тази банка, които, без 300 милиона капитал, са пари на фирми и български граждани - чрез фирми, които са контролирани от организираната престъпна група. Ние не сме разследвали всички кредитополучатели на банката, защото не е престъпление да получиш кредит от банка, посочи Гешев.

По делото сме проверили почти всички кредити, отпуснати от тази банка, включително и кой стои зад фирмите получатели. Ако говорим за депутата Делян Пеевски, всички кредити на фирми, които могат да бъдат свързани с него, са погасени целево. Това е преценка не моя, а на екип от около 10 прокурори, обяви Иван Гешев.

Преди това в отговор на въпрос Гешев обяви, че възнамерява продължи да влиза в съдебна зала по делото "КТБ" и не вижда проблем в това, след като председатели на върховни съдилища го правят. В случай, че не влизам по това дело, това означава, че прехвърлям отговорността на моите колеги, с които съм работил, обясни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право