Иван Гешев: Тарифата за купуване на документи от ДАБЧ е била между 5 и 8 хил. евро

Снимка: Архив

Председателят Петър Харалампиев е обвинен в ръководене на престъпна група, подкуп и търговия с влияние

Тарифата за купуване на документи от ДАБЧ е била между 5 и 8 хил. евро на човек. Това съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев на брифинг по повод разследването за подкупи, длъжностни и документни престъпления в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), водено от Специализираната прокуратура.

„Парите са давани на най-ниското ниво, като сумата се е разпределяла по цялата верига. За случай са получавани около 1000 – 1500 евро. В Кюстендил бяха намерени бидони с документи“, каза още Гешев. Той разказа, че операцията е започнала след среща между главния прокурор и полицията в Кюстендил на най-ниско ниво.

"Т.нар. корупция по високите етажи се наблюдава от около година, а от около април има правомощия в тази насока и КПКОНПИ. Зад тези резултати седи един кръг от мотивирани хора, които плащат сериозна цена, работят при мизерни условия – и съд, и следствие, и въпреки това дават резултати, каквито към момента не са се случвали в България“, каза Иван Гешев.

Наблюдаващият прокурор по делото Ангел Кънев обяви, че председателят на ДАБЧ, Петър Харалампиев, има обвинения освен за ръководене на организирана престъпна група, така и за подкуп и търговия с влияние. "Към наказателна отговорност за организирана престъпна група са привлечени 4 лица, като неин ръководител е председателят на агенцията. В нея влизат още главният секретар на агенцията, един български и един сръбски гражданин", каза прокурорът.

По думите му, в схемата са въвличани лица, които искат да получат удостоверения за българско гражданство - най-вече за граждани от Западните Балкани и бесарабски българи от Украйна. "Всъщност лицата, които търсят това удостоверение, са с български произход, но създаденият хаос в ДАБЧ води до това издаването на това удостоверение да отнеме около година. И подкупите са давани именно, за да се ускори този процес. И имаме данни как в деня, в който хората си заплатят исканата сума, още в същия ден им се издават удостоверения“, каза Ангел Кънев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право