Иван Иванов: Газът поскъпва заради договореностите в "Газпром"

Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране, обяви поскъпването на водата в София с 18% след заседание на регулатора вчера. Новината бе отлагана на няколко пъти преди изборите.

КЕВР няма да взема решения под политически диктат.  Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов по БНТ. "Задкулисно никой не ме е натискал, но някои политици като Корнелия Нинова се опитват да ни оказват натиск чрез медиите", поясни той.

Иванов коментира, че допреди няколко години КЕВР е изпълнявала политически поръчки и по-ниската цена на парното е била дотирана чрез по-високи сметки за ток в цялата страна.

"В момента изчистихме този проблем. Хората плащат това, което коства топлинната и електрическата енергия", подчерта той.

Шефът на регулатора обясни, че причина за поскъпването на парното и топлата вода е повишаването на цената на природния газ на база на договореностите с "Газпром". "Цените скачат точно от 1 април, защото има договор между "Газпром" и "Булгаргаз" цените на всяко тримесечие трябва да се актуализират и то не зависи от никакви избори", каза Иванов и допълни, че цената се изчислява на база на цената на петролните деривати, която се е повишавала сериозно през последните месеци.

"Булгаргаз" поиска увеличение от 13,5%, но ние го намалихме до 5%, изтъкна председателят на КЕВР.

Иванов обеща през есента да се потърсят механизми за намаляване на цената, като "Булгаргаз" трябва да намери резерви за това.

"Има определени тенденции, които оказват, че тя може и се надявам да бъде намалена цената. Причините са няколко: първо, определено движение на международните цени на суровия петрол, което през март показа едно спадане. Надявам се, че България ще предоговори с "Газпром" условията за доставка на природен газ и то в националния интерес на България, което да доведе до известно намаляване. И на трето място, това което беше изтъкнато от Томислав Дончев и Теменужка Петкова, че новото правителство ще се постарае чрез вътрешен одит да намери допълнителни резерви в дружеството "Булгаргаз", които могат да доведат до ново заявление за цени за по-ниски стойности за цената а природния газ", каза председателят на КЕВР.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика