Иван Иванов: Липсата на комуникация доведе до хаоса с евтаназията на животните

„Липсва комуникация между различните органи в държавата, който доведе до хаоса с евтаназията на животните. Първо беше издадена заповед на БАБХ, но тя трябваше да бъде издадена не от директора на БАБХ, а от министъра земеделието и храните, съгласувана с министъра на МВР. Можеше да вземат всички нужни мерки, за да се предотврати разпространението на заразата. Това доведе до недоволството на хората. Опозицията реагира поради неспособността на институциите да се справят със ситуацията.” Това каза пред БНТ народният представител от ПГ на „БСП за България” Иван Иванов.

Според него информацията, която се е подавала от БАБХ и от лабораторията в МЗХ, която каза, че няма данни за чума – обърка стопаните и е нормално те да протестират. „Управляващите да не си измиват ръцете в тази ситуация с опозицията, защото там персонално отговорен е министърът на земеделието. Това, че премиерът уволни трима чиновници, не означава, че ситуацията няма да се влоши. Напротив нещата ще станат още по-сложни. Защото още има противоречива информация- дали има, или няма чума по животните”, коментира Иванов.

Той допълни, че не е ясно откъде е дошла чумата- от Турция, от бежанци или по друг начин. Депутатът припомни, че е имало ветеринарни служители, които са евтанизирали „по тъмна доба” животни на стопани, след това умъртвяването е било временно спряно. „Такава дезорганизация и хаос, не се е случвало”, отсече Иван Иванов. „Трябваше да бъде уволнен министърът на земеделието Румен Порожанов, а не чиновници в министерството”, каза още той. „Управляващата коалиция така се тресе от фалшиви новини, които сами си създават, че съм втрещен”, отбеляза Иван Иванов.

За възможността да бъдат връщани мигранти от Европа, Иван Иванов заяви, че подобно решение трябва да мине през Народното събрание, защото това трябва да бъде облечено в законодателно решение. „Нямаме доверие в правителството, затова НС трябва да вземе решения”, каза Иван Иванов. „Искаме през Народното събрание да задължим правителството да не подписва тези двустранни споразумения и на второ място то да има точни и ясни предложения по Дъблинския регламент. Правителството проспа този въпрос по време на европредседателството. Не разбираме- защо се случи това, след като имаме решение на Народното събрание да се работи в тази насока, като един от приоритетите”, добави Иван Иванов.

„Виждаме какво се случва в Германия, че г-жа Меркел се опитва да активира клаузата по Дъблинския регламент и да ни върне 60 000 души, по думи на Борисов, и затова ние вече не му вярваме. ГЕРБ се опитват да наложат решението на Съвета на Европа от 28 юни , което казва, че трябва да се строят лагери в страните – членки, но настаняването ще бъде на доброволен принцип. Но какъв ще е този доброволен принцип – позвъняване по телефона ли?”, попита народният представител от левицата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика