Иван Иванов - На актьора с любов

Любимият на поколения актьор Иван Иванов ще получи наградата на Съюза на артистите “Икар 2018” за творческа чест и достойнство, която се присъжда в специални случаи и не се връчва всяка година. Неговата звезда изгрява с култовия филм от времето на социализма “Всичко е любов”.

Когато през 1979-а по кината излезе филмът “Всичко е любов”, се случи нещо необичайно. Абсолютно непознатият актьор Иван Иванов се превърна в най-обсъжданата личност в България. Истерията по синеокия красавец заплашваше да срути дисциплината в българското училище, защото нямаше девойка, която да не се влюби в него, а момчетата буквално копираха героя му Радо в прически, стил и поведение. И така никому неизвестният студент във ВИТИЗ се изстреля на върха на славата си като стана българският секссимвол – вторият след Стефан Данаилов.

Режисьорът на филма Борислав Шаралиев решава да заложи на основния холивудски принцип, според който актьорите чаровници се харесват много повече на зрителите. И това е удар в десетката. Иван е невероятно красив, също толкова талантлив, но и ужасно чепат. Героят му - 17-годишният Радо, е ученик от трудово-възпитателно училище. При едно от бягствата си се влюбва в богаташката щерка Албена (Янина Кашева). Ролята така лепва на синеокия чаровник, като че ли цял живот е бил в ТВУ.

Популярността му е толкова голяма, че по време на срещите с екипа на филма из страната се налага да го пазят с конна милиция и джипове. Ученичките са луди по него – те плачат, припадат, в киносалоните се чуват писъци и тропане по столовете. “Всичко е любов” се превръща в истинско събитие. Иван обаче не се впечатлява от истерията по него и дори наблюдава случващото се с нескрита ирония. Младите дами никак не го интересуват. Защото в този момент той вече си има своята Петя. Състудентката му от ВИТИЗ Петя Силянова (сега известна театрална актриса), с която са заедно и днес, а Иван никога не е криел колко много я обича.

Иван е от Асеновград, роден е през декември 1951 година. Завършва техникум по механотехника, а дипломата му е 3,00. Кандидатства какво ли не - география, школата в Симеоново, право. Изкарва изпитите, но никъде не го приемат. Става радист на софийското летище. Кандидатства във ВИТИЗ ей така, на майтап. И го приемат от раз! Това се случва през 1974 г. Оттогава датира и приятелството му с друг актьорски колос – Любен Чаталов. И двамата са по на 23 години - батковци на 18-годишните първокурсници. Когато още в първия ден на обучението си преподавателите му го питат защо иска да стане актьор, той смотолевя: “Не знам, дипломата ми е ниска и никъде не ме искат. А имам и момченце на годинка...”

Преди голямата си любов - Петя Силянова, Иван има кратък брак – около година, с медицинска сестра и син Георги, който сам отглежда. Киното няма как да не забележи красивия светлокос и синеок актьор, но го канят за малки роли. И когато е в трети курс, Борислав Шаралиев го вика на проби за бъдещия си филм “Всичко е любов”. Няколкото еротични и разголени сцени, почти невиждани дотогава на родния екран, добавят щипка захар към новия му образ на секссимвол.

Кинорежисьорите след това го грабват и не му остава никакво време за сцената. В Младежкия театър почти няма участия, защото е постоянно на снимки. За кратко е в трупата на Военния, но напуска сам. Казва, че предпочита свободния дух пред живуркането в колектив. “Аз съм индивидуалист-анархист и не мога да търпя затворени пространства. Стрелец съм не само по зодия, но и по природа. А в театъра декорът е условен...”, обяснява отношението си към театъра актьорът и никога повече не се връща към него. От 1983 г. става щатен актьор към Киноцентъра и влиза от филм във филм: “Юмруци в пръстта”, “Ударът”, “Лавина”, “Комбина”, “Мярка за неотклонение”, “Романтична история”, “Борис I”... По два, по три на година.

Партньорството с красивата и безкрайно талантлива Ваня Цветкова ги прави любима кинодвойка. Всъщност и трите им любови във филмите “Лавина”, “Комбина” и в по-късният “Другият наш възможен живот”, са нещастни. Двамата екранни любимци стават много добри приятели. Той е кум и на сватбата й с каскадьора Павел Дойчев.

След “Комбина” започват да му подражават тийнейджърите - имитират го като поведение и особено като прическа. Всички момчета от един клас във врачанска гимназия се подстригват точно като героя му Вас.

След 1989-а българското кино изпада в клинична смърт и за актьора настават трудни времена. Изкарва по някой лев от участие в чуждестранни продукции, дублира филми. Отива в САЩ, където едва издържа 2 месеца. Работи като бояджия, чисти апартаменти, кастри дървета... Когато се прибира, той се затваря в къщата си в село Оборище, която е купил през 1986 г., и все по-рядко се връща в София. Режисьорите също все по-рядко го канят.

В селската си къща Иван прописва, издава няколко книги със стихове, разкази и размисли. В края на 2015 г. той получи годишната награда на Столичната община за приноса си в киноизкуството. В книгите си пише: “Животът не може да се замени с нищо друго, защото другото не съществува. За мен красивото преобладава. Ако човек се вгледа в душата и сърцето на хората, няма да открие грозота”.

 

Камата е най-големият му фен

Най-вдъхновен от Иван е Христо Стоичков. Двамата се сприятеляват по време на филма за Модерния ляв на Борислав Колев (лентата се нарича “Стоичков”). Камата казал: “Без Иван Иванов филм няма да има” и ...режисьорът намира актьора. Футболистът споделя с него живота си. Той му доверява, че още когато гледал “Всичко е любов” на кино за първи път, е знаел, че това е “моят филмов прототип - човекът, на когото искам да подражавам - предан на себе си и готов на всичко, за да стигне до крайната цел, независимо от препятствията”.

 

За него

Семейството ми го обожава

“Всичко е любов” е любимият ми филм и Иван Иванов е специален за мен. Това е човекът, който е изиграл много важна роля в моя живот. Благодарение на него постигнах много във футбола, успях да тръгна по неговия път. Моето семейство много го обичаме. Аз вярвах винаги в това, което той постигна като артист, продължавам по неговите стъпки, защото без него нямаше да стигна там, за където бях тръгнал.

Христо Стоичков, футболна легенда

 

Той е много свенлив

С Иван се познавахме бегло от ВИТИЗ. За мен беше чудесно партньорство. За Иван това беше страхотна роля и той я изигра великолепно. Беше много подходящ за нея, красавец. Ние двамата никога помежду си не сме имали привличане, тръпка като между Иван и Янина. Не че не съм го харесвала, но чувствата ни бяха насочени към филма и героите ни. Иван е дълбоко емоционален, но свенлив човек. Нищо, че изглежда мъжага. Той е от хората, които трудно показват своето истинско чувство.

Янина Кашева, актриса

 

Не намерих Иван в живота си

Иван е чудесен мой приятел, с когото ме свързват страхотни моменти. Не намерих Иван Иванов в живота си. Щом съм разведена и вече толкова години съм сама, значи не съм го срещала.

Ваня Цветкова, актриса

 

Роди се Гетсби!

Сватбата ни беше морска - в Созопол през 1983 г. Когато Стефан се роди, Иван снимаше “Нощем с белите коне”. Дойде при нас сутринта в болницата да ни види и отиде на снимки. А там им казал: “Роди се Гетсби!” Киното е неговата територия. Снимачният терен е неговият свят.

Петя Силянова, съпруга и актриса

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети