Иван Иванов - Повтарячът

Иван Иванов, шефът на Комисията за енергийно и водно регулиране, е бил четири мандата депутат от ДСБ - партията на Иван Костов. От 2015 г. е начело на регулатора. А тази година се утвърди като безспорен повтаряч (но не и двойкаджия). На два пъти вдига цената на природния газ, парното и топлата вода. Но като компенсация - нямало да пипа тока от 1 октомври.

Иван Иванов е в светлината на прожекторите два пъти годишно, а както е в нашия случай, и по-често - когато ръководеният от него орган определя (одобрява) цените за населението на тези няколко жизненоважни източници на нормален битов комфорт. И на оцеляване за поне една трета от домакинствата. Представете си каква власт е концентрирана в КЕВР. Както се казва - и ножът, и сиренето са в ръцете й.

През последните дни КЕВР отново влезе в централните новини. Цените на парното и топлата вода в София да се повишат с 8% от 1 октомври заради поисканото от “Булгаргаз” поскъпване на природния газ с 14 на сто. Увеличение на тарифите ще има и за Варна, Плевен, Бургас и Пловдив, като скокът ще е между 2 и 9 процента. Потребителите ще усетят значително по-голям скок, тъй като цените вече бяха повишени средно със 7.33% от 1 юли и с натрупването сметките за парно в различните градове ще са с 23% по-високи. А от началото на следващата година много вероятно ще има и още едно увеличение, твърдят експерти.

Сегашната комисия, избрана от парламента през 2015 г., днес няма никакво представителство в Народното събрание. Неслучайно лидерът на “Атака” Волен Сидеров обяви, че ще поиска смяната й преди изтичане на мандата с мотив, че членовете й са от квотата на опозицията (ДСБ и Реформаторския блок) и могат с решенията си да съборят правителството, когато си пожелаят. Иванов е костовист, отсече Сидеров и обеща да внесе още на 11 януари т. г. промени в Закона за енергетиката. За да може КЕВР да мине под шапката на Министерския съвет, а не на подчинение на Народното събрание, както е сега. Замисляше се също съставът на регулатора да бъде намален от 9 на 7 души, а мандатът да не е пет, а три години.

Нещо да се случило в тази посока оттогава насам?

В началото на юли 2018 г. опозицията в лицето на БСП опита в парламента да отстрани Иван Иванов като председател на КЕВР. Но той оцеля при гласуването. Тогава мнозинството отхвърли предложението на “БСП за България” Иванов да бъде предсрочно освободен заради отказа на регулатора да се намеси или спре сделката за ЧЕЗ.

Самият Иванов каза тогава, че е доволен от доверието, което са му гласували народните представители, и че КЕВР е доказала своята независимост. След което продължи да вдига цените с оправданието, че му е виновно международното положение. Така се случи и с повишението на водата. Иван Иванов наложи решение на комисията водата да поскъпне драстично в 14 области в страната. И така да се опита да изпързаля Европейската комисия в Брюксел, осчетоводявайки загубите на водните дружества и да ги превърне в изкуствена печалба с цената на много по-солени сметки за хората в половин България. Основателно последваха протести.

Но кой е той? Иван Николаев Иванов е роден на 24 юли 1945 година в Пловдив. Завършва средно образование в Пловдив през 1963 г. и Висшия машинно-електротехнически институт по специалност “Електроизмервателна техника” през 1968 г., където остава като асистент във факултет “Автоматика”.

През 1976 г. защитава дисертация и става доктор в областта на техническите науки. От 1982 г. е доцент в катедра “Електроизмервателна техника” ТУ - София, а от 1985 г. - доцент в Националното висше техническо училище - Тунис. Чете лекции във Франкофонския отдел по електроинженерство към Техническия университет - София. Автор на повече от 60 научни статии и доклади, една монография, 4 учебника и учебни пособия на български и френски език.

Депутат е в четири парламента - от 38-ия до 41-вия - от ДСБ, ОДС и СДС.

На 2 април 2015 е избран за председател на енергийния регулатор. За избора му гласуват общо 142 депутати от парламентарните групи на ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, Патриотичен фронт, БДЦ и АБВ. Против са двама от БСП, седем от “Атака” и един независим депутат. Интересно е изказването тогава на Магдалена Ташева от “Атака”: “Иван Иванов ще бъде поредният аватар на Иван Костов и на чуждия частен монопол”. Тя предупреждава управляващите, че членовете на КЕВР пак ги чака замеряне с яйца. “Регулаторът стърчи като апендикс, защото предварително е превзет от чуждия частен монопол”, казва още Ташева.

 

Лобира за цената на водата още през 2007 г.

През 2007 година Иван Иванов е главен секретар на “Софийска вода”. Тогава той е особено активен, за да наложи увеличение на цената на водата за столичани. Председателят на ДКЕВР Константин Шушулов обаче го контрира, че цената на водата в столицата трябва да бъде “поносима”. “Софийска вода” се компрометира пред гражданите на София, тъй като инвестициите, които прави дружеството, не са достатъчни. Ако “Софийска вода” не изпълнява задълженията си, ние трябва да бием тревога - дори да намалим цената на водата, казва Шушулов.

Иван Иванов настоява, че ако се запази цена на водата в столицата от 0,80 лева, “Софийска вода” може да инвестира само 8-10 милиона лева годишно. За сведение - сега в София цената на водата е 2,35 лв. за кубик.

 

За него

Законът за енергетиката да се промени

Законът за енергетиката има нужда от сериозни поправки, преизбиране на целия състав на енергийния регулатор, както и промяна в начина на отчет на комисията. Да предположим, че сега свалим председателя на КЕВР, аз съм “за” с две ръце, то това няма да доведе до промени в политиката на работата на самата комисия, тя ще продължи да обслужва монополите в енергетиката.

Волен Сидеров, лидер на “Атака”, 5 юли 2018 г., в парламента

 

Защо големите в бранша застават зад КЕВР

Не е ли конфликт на интереси, когато фирми, чиято дейност и печалба зависят от решенията на уж независимия орган, като един застават зад него и го хвалят за дейността му и на вас това не ви прави впечатление и не го споменавате. И най-непредубеденият човек, който ни слуша, ще разбере за какво става въпрос - големите в бранша застават зад КЕВР, 200 000 подписа на потребителите и НС нямат никакво значение, защото било натиск. Тези големи си позволяват да кажат, че говорят от името на всички потребители: “В последните 3 години КЕВР е заслужила уважението на бизнеса като независим регулатор, защитаващ интересите на всички потребители”.

Корнелия Нинова, лидер на БСП, 5 юли 2018 г., в парламента

 

Прекалява с популизма

Иван Иванов прекалява с популизма, скаран е с математиката, но не е добър манипулатор. Нека този господин да не забравя, че той през целия си живот камък върху камък не е сложил. През всички години, през които е бил депутат, а сега и като председател на КЕВР, неговите заплати се плащат от тези, които създават брутния вътрешен продукт, а това е българският бизнес, който внася данъци в държавния бюджет. Неговите популистки изказвания миришат много на комунизъм. Той явно започва да си спомня годините, в които е бил комсомолски секретар.

Кирил Домусчиев, председател на КРИБ, 18 август 2015 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети