Иван Обрейков: Не сме искали, не искаме и няма да поискаме да строим хотели в Пирин

Не сме искали, не искаме и няма да поискаме да строим хотели в Пирин. Това написа в писмо до медиите маркетинг директорът на "Юлен" АД Иван Обрейков.

"С приемането на актуализацията на Плана за управление на НП “Пирин“, с която отпадна забраната за изграждане на спортна и туристическа инфраструктура в рамките на Зоната за туризъм, се даде възможност ние да стартираме проект за очаквания от всички втори кабинков лифт за Ски-зона с център Банско. Имаме идеен проект, който вече разпространихме. Той е плод на консенсусно решение на водещи световни специалисти в областта на проектиране на ски зони. Те след преценка на всички възможни варианти, в това число и увеличаване на капацитета на настоящия кабинков лифт, стигнаха до заключение, че предложеният идеен проект е оптималният вариант, който да реши по най-екологосъобразния начин транспортния достъп до ски-зоната. Наред с това ние ще огледаме и всички проблемни места и възможни варианти за по-доброто и комфортно практикуване на зимните спортове и да предложим комплексно решение, което ще бъде изготвено от водещи международни специалисти. Ще наемем проектантски екип, който ще изготви мотивирано предложение и ще извървим всички процедури, предвидени в екологичното законодателство на страната", отбелязват в писмото.

"Държим да отбележим, че както и досега, стриктно ще съблюдаваме българското законодателство и не по-малко от всички останали милеем за българската природа. Всичко останало, което се разпространява, са спекулации и се надяваме, че българското общество не следва да се подава на спекулациите, че ще застроим планината или ще излезем от зоната. Нито сме имали, нито имаме, нито ще имаме каквото и да било желание да изграждаме леглова база на територията на парка. Който го твърди, спекулира и заблуждава обществото, защото то е забранено и по закон. Единственото наше желание и намерение, какъвто е и предметът на концесията, е доизграждане и оптимизиране на спортната и техническата инфраструктура за по-добро функциониране на ски-зоната.

Искаме да благодарим на всички, които през тези години подкрепяха общата кауза за развитие на зимните спортове и зимния туризъм в планините на България и се надяваме, че заедно ще успеем!", пишат още.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България