Иван Портних: Емил Радев е прагматичният избор за представител на Варна в ЕП

Емил Радев е прагматичният избор за представител на Варна в Европейския парламент. Това заяви областният координатор на ГЕРБ и кмет на морската столица Иван Портних.

„Въз основа на административния капацитет, който сме изградили, и на активното участие на варненския евродепутат Емил Радев, пред града ни тепърва ще се отварят врати, за да се възползваме в по-голяма степен от механизмите на европейската солидарност. Българските общини полагат много усилия да привличат евросредства, но възможностите за пряко кандидатстване в Брюксел ще се увеличат през новия програмен период.

Кметът посочи, че през следващия програмен период България ще бъде една от малкото страни, които ще разполагат с по-голям бюджет. „При увеличение с 4 млрд. очакваме евросредствата за страната ни да достигнат 18 млрд. лв. Това безспорно е заслуга на българските евродепутати, а за общините означава повече инвестиции за обновяване на инфраструктурата, както и за развитие в сферата на образованието, културата, социалните услуги, спорта”, отбеляза Портних на пресконференцията, която даде евродепутатът Емил Радев, за да отчете работата си за изминалите пет години.

„Да подходим отговорнона 26 май и да подкрепим варненския евродепутат, който работи активно заВарна и България”, подчерта областният координатор на ГЕРБ. Емил Радев е на 8-о място в листата на ГЕРБ за предстоящия евровот. Иван Портних благодари за усилията му да популяризира богатото културно-историческо наследство на града ни и припомни, че Варненското съкровище – най-старото обработено злато в света, беше представено в сърцето на Европа. Организираната от Емил Радев изложба в Европейския парламент премина под патронажа на премиера Бойко Борисов и беше аплодирана от тримата големи на ЕС – председателите на ЕК и ЕП и на Европейския съвет. Те за първи път присъстваха заедно на събитие от такъв характер, както тогава лично отбеляза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

„По лична покана на Емил Радев в града ни дойде Антонио Таяни, настоящ председател на Европейския парламент, който след това посещение остана с много топли и позитивни впечатления от морската столица на България”, припомни още Портних, отчитайки приноса на Емил Радев за разпознаваемостта на Варна в Европа. „Когато кандидатствахме за финансиране за решаването на изключително важния проблем с охранителните канали в „Аспарухово”, община Варна беше първата в страната, която получи средства в размер от над 20 млн. лв. по фонд „Солидарност” директно от Брюксел. Дотогава нямаше такава практика у нас. С активната подкрепа на варненския представител в ЕП успяхме да съкратим сроковете за получаване на тази необходима подкрепа”, посочи още Портних в контекста на отчета на Емил Радев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България