Иван Савов е носителят на наградата "Добри Чинтулов"

Сценографът Иван Савов е носителят на наградата "Добри Чинтулов", която се присъжда ежегодно от общината в Сливен на творци със значителен принос за духовното развитие на града и българската култура, съобщиха от общината. Иван Савов, освен сценограф, е и режисьор, и художник. Автор е на над 200 сценографски проекта заоперни, балетни и драматични спектакъла. Работил е в Софийската, Русенската, Бургаската, Старозагорската опера, както и в Камерната опера в Благоевград. Негови спектакли са представяни в почти всички европейски държави, в Америка и Азия - също. Носител е на множество награди за сценография и режисура, има над 10 самостоятелни изложби. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, на галериите в Сливен, Стара Загора, Русе, на многобройни колекции в страната, Швейцария, Белгия, САЩ, Швеция и др.

Роденият в Сливен творец творец е автор на скъпа за жителите на Града под Сините камъни картина, която представя митологизирана случка от началото на 20 век: в очакване на Халеевата комета и края на света, българи, роми, турци, евреи, богати и бедни, възрастни и деца се изнесли в Балкана и го ударили на ядене, пиене и танци, докато настъпи потопа.

Иван Савов бе номиниран от Съюза на българските художници. Той бе определен за носител на наградата в конкуренция с още шест номинации на известни творци и деятели на културата. Отличието ще бъде връчено на тържествена церемония на 25 октомври.

Елисавета Багряна, Дамян Дамянов, Радой Ралин, Светлин Русев, Дечко Узунов, Александър Морфов, Теодосий Спасов, проф.Ивайло Христов са част от носителите на наградата "Добри Чинтулов".

Освен този приз, в навечерието на Димитровден, празника на Сливен, общината присъжда награда за стопанска инициатива "Добри Желязков", за краеведческа дейност "Д-р Иван Селимински", както и отличието "Милосърдие".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони