Иван Таков: Сечта на дървета на бул. "България" е незаконна, съставени са два акта

Нарушителят да възстанови за негова сметка точно толкова дървета, колкото са изсечени и задължително на същото място, настоява общинският съветник от БСП

Сечта на дървета на столичния централен булевард "България" №115 е незаконна и вече са съставени два акта. Това каза общинският съветник от БСП Иван Таков, съобщиха от пресцентъра на партийната структура.

Той предизвика проверка на мястото в сряда от СДВР, Столичния инспекторат, район "Триадица" и "Зелени системи", след като получи сигнал от разтревожени граждани, живеещи в съседство на терена с незаконната сеч. Максималната стойност на глобата за юридически лица е 50 000 лева.

"Това е поредното безобразие в София с унищожаването на дървета. След изсичането на над 60 бора на стадиона в Бистрица, сега това се случва и на централен столичен булевард, какъвто е "България", коментира Иван Таков. - При това става дума за гора от над 100 дървета. Вече доказано сечта е незаконна. Потвърдено е и от районната администрация на община "Триадица". Съставени са два акта".

Иван Таков е категоричен, че нарушителят трябва да бъде задължен от компетентните органи да възстанови за негова сметка точно толкова дървета, колкото са изсечени и задължително на същото място.

"Той няма разрешение за изсичането на гората. Това е растителност на по над 20-30 години. При всички положения унищожените безвъзвратно над 100 дървета с нищо не може да бъдат компенсирани и в това се изразява тежестта на престъплението, каза още Иван Таков. - Безумие е да се случват такива неща днес в центъра на града ни. А да бъде извършена такава масова сеч и някой да си мисли, че тя ще остане незабелязана - не е сериозно".

Според Иван Таков, проблемът в ситуацията е, че сигналът за престъплението идва от гражданите, а районната администрация не знае за случая. "Всичко опира до контрола. Само с много строг контрол може да бъдат предотвратени подобни престъпления, коментира още той. - Не мога да си обясня как общинската администрация е проспала изсичането на цяла гора при това на централен столичен булевард. Вижда се с просто око - днес има гора, утре я няма".

Общинският съветник от БСП добави, че ще следи внимателно развитието на ситуацията. "Надявам се да не се окаже изведнъж, че след като вече така и така дърветата ги няма, има и наложена глоба, да вземат да издадат разрешение за строителство на парцела, заяви Иван Таков. - Доколкото разбирам, в съседния на изсечената гора парцел е планиран строеж на много голяма сграда. В тази ситуация дори максималната глоба за изсичането на дърветата от 50 000 лева може да се окаже капка в океана за инвеститора и да не е никакъв проблем. По тази логика обаче на територията на София може да не остане нито едно дърво. Затова е толкова важно в подобни ситуации мерките да са изключително строги и тежки. И да не бъдат правени никакви компромиси. И без друго София трудно диша заради замърсения въздух, та остава сега да допуснат и изсичане на дърветата".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика