Ивица Дачич - Антибойко частицата

Балканите са като изоставена Поща, обсебена от всякаква зла гад. Сенки се стаяват навсякъде. Някой дебне някого. Може да стане сакатлък, без да се разбере кой и защо е започнал. И най-важното, всичко е пропито с истории, истории, истории, а комуникацията е “счупен телефон”.

Счупеният телефон изправи на нокти България и Сърбия, след като сръбският външен министър Ивица Дачич направи остро изказване срещу думи на премиера Бойко Борисов.

Темата, която взриви двете страни, е коментар на Борисов за номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за дипломат номер едно на Евросъюза и какво ще бъде неговото поведение на Балканите, след като неговата страна не признава независимостта на Косово.

Борисов не знае, че всеки коментар по чужди национални интереси е равносилен на удар с кинжал и ги наговори едни. Дачич реагира остро по националната телевизия на Сърбия:“Бойко, да ти кажа едно нещо: позицията на Европейския съюз не е, че Косово е независима държава! Значи ти, Бойко, имаш за задача да подкрепяш позицията на Европейския съюз, а не да четеш лекция на Борел!”

Кой е този човек, който за първи път извън България, говори против премиера-слънце? Кой е Ивица Дачич?

Дачич е роден в град Призрен на 1 януари 1966 година в сръбската провинция Косово и Метохия, която е днес чист албански град. Всъщност историята на родния град на политика е еманация на конфликта между сърби и албанци. Албанците смятат себе си за наследници на илирите. Призрен се споменава като най-голям илирийски град в “Георгафия” на Клавдий Птолемей през II век, а данни за града датират още от V в.пр.Хр.

Разбира се, албанците имат и друга теория, която засега е минала на втори план, тъй като илирийският произход пасва идеално на националното самосъзнание.

Бащата на Ивица - Десимир е милиционер в Призрен, майка му - домакиня. Още непроходил, бъдещият външен министър е преместен в друг край на Югославия. Семейството се установява село Житораджа, 35 километра западно от Ниш.

Забележителното на това село е, че в него е родена една истинска богиня - Цеца Величкович - Ражнатович. Наричана майка на нацията (сръбската), певицата, която постави рекорди за най-посещавани концерти в Източна Европа е известна и с друго. Тя е съпруга на може би най-големият главорез на войните в Югославия - Желко Ражнатович - Аркан. Лидерът на “Тигрите” е отговорен за ужасяващи кланета из цялата територия на бившата федерация, включително и Косово и Метохия.

Цеца е Ивица са приятели от деца. Но Цеца е близка приятелка и на Бойко Борисов. Дали са пели и пили заедно - все тая.

След завършване на основното си образование малкият Ивица се мести в Ниш, където завършва гимназията, кръстена на един от емблематичните творци на Сърбия - Стеван Сремац (авторът на “Зона Замфирова”, б.р.).

Амбициозното момче завършва с отличие гимназията и заминава за столицата, за да остави името си в историята на Белградския университет. Той завършва политически науки, специализира журналистика. За следването си получава средна оценка от всички изпити “10”, което е максимално възможното.

Тогава започва началото на разпада на Югославия. Той влиза в редовете на комунистическата партия още във факултета, но реалната му кариера започва през 1990-а, когато оглавява Младежкото социалистическо движение в Белград, което заменя комунистическото. На следващата година става член и на Социалистическата партия на Сърбия. През същата тази година се разпада Югославия и започват войните.

За кратко Дачич е главен редактор на също толкова кратко просъществувалия вестник “Епоха”. Стане член на Изпълнителния комитет на СПС на 26 октомври 1992-а. Малко по-рано е избран за прессекретар на партията и е такъв в продължение на осем години, малко след като приключва и последната юговойна - тази в Косово и Метохия.

Дачич е заемал различни постове - шеф на Комитета по информация и член на Комитета по външна политика. Народен представител в продължение на 12 години.

През 2003-а Ивица Дачич е избран за председател на Главния комитет на СПС. Вече покойният диктатор Слободан Милошевич веднага поиска оставката му от затвора в Хага. Но това е само за протокола. Кариерата на политика от Житораджа продължава нагоре.

През 2006 г. става председател бившата комунистическа партия. От 2008 г. е вътрешен министър и първи вицепремиер в кабинета на Мирко Цветкович, а на 27 юли 2012 г. става министър-председател на Сърбия, оглавявайки коалиция със Сръбската прогресивна партия и няколко по-малки партии. Интересен щрих към този етап от кариерата му е, че негов специален съветник е етническият българин Ивица Тончев.

Ивица Дачич е страстен спортист и не случайно става президент на баскетболния и хандбалния отбори на “Партизан” - Белград. Обича да се забавлява и да пее. Любими негови песни са “Santa Lucia” и “Подмосковные вечера”. Очевидно е вече, че владее руски и английски език.

Женен е за Саня Джакович - дъщеря на негов съпартиец Драган Джакович, която познава от университета. Двамата имат син и дъщеря - Лука и Андреа.

Като истински сърбин е кръщаван, но някъде след окончателния разпад на Югославия се обявява за атеист. Може би и затова не гледа на Бойко Борисов подобаващо.

 

На пет годинки попада във вестника

За първи път името на Ивица Дачич попада във вестник още, когато той е на пет годинки. “Вечерни новости” публикува статия за един малък вундеркинд от Житораджа, който сам се научил да чете и пише. Статията е озаглавена “Енциклопедия в шорти”, а в нея се разказва как хлапакът от източните покрайнини може да назове всички реки, планини в Югославия, страни и столици по света и най-важното - имената на всички футболни отбори, както и резултатите от мачовете през последната година.

 

За него

Изгубен в превода

Не би било лошо сръбският външен министър Ивица Дачич да се извини за думите си. Извинението е личен акт, дали ще се случи, трябва самият външен министър да реши. Емоционално и непремерено изказване, мисля, че трябва да се гледа предварително точно какво е казал българският премиер, преди да се реагира емоционално, но за съжаление на Балканите като че ли повече емоция понякога има в политиката, която е доста излишна. Ивица Дачич не е гледал премиера и отговора му. Някой му е преразказал. Един външен министър не трябва да се губи в превода.

Екатерина Захариева, външен министър

 

Човек с много опит

Току-що получих подарък от сръбския външен министър Ивица Дачич - важна, бих казала, основна част от сръбската национална носия. Нека го наречем жилетка. Единственият недостатък на това удивително нещо е, че няма копче най-отгоре. Но този, който познава Дачич, няма да се изненада от тази подробност. Между другото, Ивица, когато успяхте да направите измервания, винаги съм била много нащрек! Мисля, че това е въпрос на опит.

Мария Захарова, говорител на руското МвнР

 

По-рано трябваше да сте провокирани

Всъщност, г-н министър, трябваше да бъдете провокирани по-рано, защото Косово реално има двама министри на външните работи (на неформалната среща на ЕС за Балканите в Букурещ, на която Дачич реагира остро, че Косово се представлява от двама външни министри, б. р.). Има една поговорка, която казва, че там където има две, има и трети. Вие сте от Призрен, Косово, нали? Аз съм албанец, роден в Прищина, също в Косово, но представлявам Албания тук.

Гент Джакай, зам. външен министър на Албания

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети