Ивица Дачич към Скопие: Знаем всичко, имаме факти

Снимка: Архив

Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че изтеглянето на персонала на сръбското посолство в Македония е послание, че „всичко се знае”.

„Белград иска да успокои във връзка с нововъзникналата ситуация със Скопие, която не се основава на предположения, а на недвусмислено установени факти, които говорят за разузнавателни действия към Сърбия”, каза дипломатът по сръбската телевизия "Пинк", информира БГНЕС.

Дачич призова за приятелски отношения с всички страни от региона и съобщи, че президентът Александър Вучич ще проведе телефонен разговор с македонския премиер Зоран Заев, а самият той ще се чуе с колегата си Никола Димитров. Според министърът, Сърбия е била много коректна и не се е намесвала във вътрешните работи на съседката, дори и във времената на ежедневни протести. „Няма нищо, което да показва, че Белград върви срещу интересите на Скопие”, посочи ръководителят на сръбската дипломация.

Бившият сръбски министър на външните работи Вук Йеремич определи решението за изтегляне на дипломатите от Скопие като "дипломатически дилетантизъм и шарлатанство".

Снощи дойде и първата официална реакция от правителството в Скопие: "Новото правителство на Македония е категорично посветено и предприема интензивни мерки по посока на решаване, а не създаване на проблеми, насърчавайки добросъседството, сътрудничеството и партньорството със Сърбия, както и с другите държави от своето обкръжение“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа