Ивица Дачич предлага на Александър Вучич да оттегли подписа си от Брюкселския договор

Снимка: Архив

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви, че ще предложи на сръбския президент Александър Вучич да оттегли подписа си от Брюкселския договор за Косово, предаде скопският телевизионен канал “A1 On”.

„Аз подписах Брюкселския договор като премиер и сега бих оттеглил подписа си и бих казал: Не искате Общност на сръбските общини, тогава ние не искаме всичко останало. Връщаме се в първоначалното състояние, а това е връщане на сръбските институции в Косово“, заяви Дачич след срещата с алжирския си колега Абделкадер Месахел, който е на посещение в Белград.

Сръбският дипломат изтъкна, че е предложил това на Вучич още на предната среща, но не посочи какво му е отговорил сръбският президент.

По думите на Дачич Белград ще направи максимални усилия за постигане на компромисно решение с Косово.

„В ерата на фалшиви новини повече не сме наясно за какво се преговаря и дали има срокове“, обясни Дачич, като добави, че не иска да дава изявления, които могат да попречат на Вучич, но той смята, че президентът е „много толерантен“ по въпроса за създаването на Общност на сръбските общини в Северно Косово. „Ще им бъде много трудно с такъв Вучич, който е разочарован“, уверен е сръбският външен министър.

Запитан за скорошната поява на „германски план за Косово“, Дачич отново повтори, че това е „чиста измислица“. Според него, в момента косовския въпрос е много по-важен от реконструкцията на сръбското правителство.

„Не искаме промени. Не ни занимавайте повече с това“, категоричен е Дачич.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа