Ивица Дачич: При разпадането на Югославия ЕС се държа като философ от Тибет

Снимка: Архив

Когато Каталуния иска да се отдели - не може, когато Косово иска - може, заяви външният министър

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивица Дачич на Сърбия изнесе реч за откриването на конференция за предизвикателствата за сигурността на Балканите, която се провежда в румънския град Тимишоара. Говорейки за разпадането на СФР Югославия и косовския въпрос, Дачич коментира, че Европейският съюз се държи като „философ от Тибет, без да предложи нито едно решение“, отбелязва скопската електронна медия A1 On.

„Югославия се състоеше от шест нации и шест федерални единици. Вместо контролирано моделиране на разпадането на Югославия, ЕС позволи едностранни актове на отделните участници и ги призна. Така се стигна и до признаването на единица, която никога не е съществувала – Косово, което обяви едностранно независимост. ЕС действа като философ от Тибет. Той не предложи никакви решения или инициативи“, подчерта Дачич.

Сръбското външно министерство разпространи изявление, от което стана ясно, че Дачич е повторил позицията на Белград за промяна на границите.

„ЕС ни казва, че няма промяна в границите, но какво става с въпроса за границите на Сърбия? Най-напред ги унищожиха, а после казаха, че вече няма промяна в границите. Не приемаме това, дори ако идва от Брюксел, Вашингтон, Москва. Когато Каталуния иска да се отдели, тя не може, а когато Косово иска, тогава може. Не е честно“, заяви ръководителят на сръбската дипломация при откриването на конференцията.

Анализирайки миналото – от битката на Косово поле от XIV век, Дачич прецени, че „Сърбия е бомбардирана от НАТО, за да се създаде Косово като държава".

Той констатира, че стратегическа цел на Белград е членство в ЕС, което е възпрепятствано, докато не се постигне правно обвързващо споразумение с Косово, за което в „ЕС не знаят какво трябва да пише в него".

За да завърши речта си, Дачич посочи, че „стабилността в региона е важна и трябва да се търсят компромиси, вместо да се приемат едностранни действия ".

Румъния, която през следващата година ще председателства Съвета на ЕС, е една от петте членки на Съюза, които не са признали Косово, за което Дачич изрази благодарност лично към първия дипломат на Букурещ Теодор Малешкану.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа