Ивица Дачич: Сърбия няма да си прави „историческо харакири“ заради ЕС

Снимка: Архив

Не съществуват европейски моркови, заради които да се откажем от Косово и Метохия, заяви външният министър

Сърбия няма намерение да си прави „историческо харакири“ заради присъединяването към Европейския съюз. Това заяви министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич в интервю пред вестник Vecernje Novosti, предаде ТАСС.

„Не съществуват европейски моркови, заради които Сърбия би се съгласила доброволно да се откаже от Косово и Метохия. Фактът, че отделни кръгове в Брюксел очакват от нас историческо харакири, докато самите те, вътре в ЕС, нямат обща позиция за Косово, е лицемерие“, заяви Дачич.

В рамките на възобновилия се в понеделник в Брюксел преговорен процес между делегациите от Белград и Прищина, Дачич подчерта, че Сърбия не разглежда възможността за отмяна или преразглеждане на тази част от Брюкселските споразумения, която предвижда създаване в Косово на Общност на сръбските общини (ОСО).

„Ако ЕС се съгласи на нещо подобно, а аз вярвам, че няма да се съгласи, то ще се провали целия преговорен процес и за нас тук повече няма да има място“, предупреди министърът.

„Бих попитал всички в ЕС, как се получава така, че единствено границите на Сърбия могат да се променят, а всички останали са изсечени на камъни? Първо откъснаха Косово от Сърбия, а сега ни казват, че няма какво повече да се говори по този въпрос. Как така няма за какво? Ако това е приключена история, то за какво ни викат за диалог?“, попита Дачич.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа