Иво Христов: Стратегическият съвет при президента е призван да мисли за алтернативи, не да става партия

България не може да се похвали с ясен политически хоризонт, след ЕС и НАТО ние зациклихме. Правителството на Борисов 3 афишира същото като Борисов 1 и Борисов 2, заяви Иво Христов - началник на кабинета на държавния глава Румен Радев по БТВ. Вчера стана ясно, че Христов е оглавил новосъздадения Стратегически съвет при президента.

"Остана поголовното асфалтиране с познатото качество. Що се отнася до другите сфери, няма ясни цели. Туризмът се задъхва, образованието деградира, не знам българин да е доволен от здравеопазването. Затова трябва някаква нова идея за развитие", обясни още Иво Христов.

Според него трябва да се я и именно с такава идея е създаден Стратегическия съвет.

„Има много страни, които заявяват свои национални амбиции, включително тук на Балканите. Свои национални стратегии следват и всички наши съседи. Македония е поела курс към европеизация, Гърция има отчетлива национална стратегия, Румъния вече следва своя, Турция не крие своите амбиции. На този фон България не може да се похвали с ясен политически хоризонт и дори икономическа идея за своето развитие“, коментира Христов.

По думите му на този фон е очевидно, че трябва да се сглоби някаква нова идея за националното развитие.

Според Христов Стратегическият съвет няма призвание да се превърне в партия.

„Един Съвет към Президентството се учредява с указ, докато една партия следва съвсем друга писта, тя е очертана от закона. Съветът няма призвание да се превърне в партия“, заяви той и добави, че членовете на съвета участват доброволно.

"Удобен мит е, че съм "сив кардинал" на президента. Не съм кардинал и дано не съм сив", коментира още Иво Христов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България