Иглолистните гори в Родопите изчезнат

гора

До 10-15 години иглолистните гори в Родопите ще изчезнат. Те ще бъдат заменени от широколистни. Това обяви заместник директорът на Изпълнителната агенция по горите Валентин Карамфилов по време на пътуващия семинар в област Кърджали, който имаше за цел да запознае обществеността с причините за изсъхването на иглолистните насаждения и мерките, които се предприемат за спирането на този процес, съобщи Радио Кърджали, регионалната радиостанция на БНР за Кърджали.

С тази трансформация иглолистни-широколистни много бързо ще се залесят тези територии, няма да останат голи в никакъв случай. Освен това хидроложкият режим ще бъде подобрен, обясни Валентин Карамфилов. Той е категоричен, че широколистната гора е топла гора. В нея има гъби, има билки, в иглолистните, знаете, няма друго, освен кисел хумус.

Според него не бива да се съжалява за подмяната. Ако някой ще съжалява за иглолистните гори, това са лесовъдите, защото това е тяхно дело, което е правено и с усилията на българския народ. Дошъл е обаче моментът да започнем активна трансформация на горите, каза Валентин Карамфилов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България