Играта на Тръмп

Защо Путин му отказа за Иран

Русия не е пожарна команда

Ситуацията в Персийския залив се изостря; според експерти може да избухне гореща война между САЩ и Иран. След бърза визита в Ирак миналата седмица държавният секретар на САЩ Майк Помпейо се върна в Русия, разговаря за положението с Путин и очевидно го е помолил за помощ. Точно по този повод руският президент каза, че „Русия не може все да играе роля на спасителен екип на международната арена“. Путин припомни, че Русия „си изигра ролята“ в сключването на ядрената сделка с Иран.

„Щатите не искат да воюват с Иран, Иран не иска да воюва със САЩ, но това съвсем не значи, че война няма да има. Тя може да бъде предизвикана от случайност“, посочи експертът Евгений Сатановски. Той припомни инцидента, при който американски морски пехотинци бяха задържани в териториалните води на Иран и се предадоха. „Представете си, че следващия път те открият огън. Иранците ще открият ответна стрелба и ще убият някой американец. И Тръмп ще трябва да отговори, ще не ще, и ето ти война“, резюмира аналитикът.

Политологът Борис Межуев коментира, че „Русия нищо не може да стори, гледайки как две държави сами правят стъпки към наближаващата военно-силова развръзка“. Той прогнозира „разрушителни удари по инфраструктурата на Иран“, при все че „в най-скоро време няма да има пълномащабна военна интервенция“. Това на свой ред ще вдигне цените на петрола, ще предизвика криза в световната икономика и проблеми в Ормузкия проток. „И тук Иран не е клиент на Русия, който се вслушва в руските препоръки“, добави Межуев. „Тръмп не иска война, това не е неговата стихия, не е негов план. Но същевременно се преструва на хитър измамник, който блъфира. И фактор за този блъф е присъствието на Джон Болтън в неговата администрация - „вижте колко страховит приятел си имам“, отбеляза наблюдателят.

Според Борис Межуев „на Тръмп му се струва, че може да докара нещата до война, а после да отскочи встрани, да сключи изгодна сделка и да се представи като много добър дипломат“, както в случая със Северна Корея. Може Тръмп отново да успее, „но той не си дава сметка каква кутия на Пандора е отворил, като отритна крехкото съгласие, постигнато от Обама“.

(Със съкращения, превод БТА)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения