Играч №1 в Европа Лука Модрич: Успехът с Хърватия беше по-труден отколкото с „Реал“

MONACO, MONACO - AUGUST 30: Luka Modric of Real Madrid with his UEFA Player of the Year Award and UEFA Champions League Midfielder of the Season Award following the Champions League Group Stage draw part of the UEFA ECF Season Kick Off 2018/19 on August 30, 2018 in Monaco, Monaco. (Photo by Harold Cunningham - UEFA/UEFA via Getty Images)

За втори път това лято Лука Модрич бе коронясан за най-добър футболист, изпреварвайки обичайните носители на тези награди в последните години Кристиано Роналдо и Лионел Меси. Той спечели конкурса на УЕФА за №1 в Европа за изминалия сезон, а само преди месец получи и отличието за най-силен играч на световното първенство, на което поведе Хърватия към второто място. 32-годишният полузащитник говори за успехите си веднага след награждаването си в Монако за най-добър футболист в Европа.

- Какво означава за вас наградата на УЕФА за най-добър футболист в Европа?

- Това е един невероятен момент. Благодаря на тези, които са гласували за мен. Наградата е не само моя. Тя е на всички, които ми помогнаха да я спечеля. Чувствам се изключително горд и щастлив, наслаждавам се на този момент.

- Кой е човекът, който най-много ви мотивира да печелите победи?

- Моят баща. Преди много години той ме заведе на първата тренировка. Той е винаги до мен, подкрепял ме е постоянно в цялата кариера и ме амбицира да вървя напред. На него дължа най-много. В „Реал“ (Мадрид) постигнах и спечелих всичко, но непрекъснато имам чувството, че трябва още да се доказвам. Че никога не е достатъчно това, което правя в тренировките и в мачовете. Ако човек веднъж се отпусне, много трудно се връща на предишното ниво. Аз винаги ще бъда такъв и ще се старая да подобрявам играта си с всеки мач.

- Смятате ли, че 2019-а е годината на Модрич? Успехите ви идват бързо един след друг, осъзнавате ли какво се случва?

Наистина всичко се развива много бързо през последните месеци. Най-напред спечелихме отново Шампионската лига с „Реал“ (Мадрид), след това постигнахме историческо второ място на световното първенство с Хърватия, а сега съм избран и за най-добър играч в Европа. Всичко това е страхотно, изпитвам много силни чувства. Щастлив и горд съм от всичко, което постигнах. Тази година беше най-добрата в кариерата ми и в колективен, и в индивидуален план. Най-накрая постигнах нещо, за което мечтаех, откакто започнах да играя в националния отбор – класиране на финал на световното първенство. За съжаление – не го спечелихме, но и без да станем шампиони това беше историческо за нас. Ще ви кажа честно, че наистина ми е трудно да осъзная всичко, което се случва. Може би с времето един ден ще разбера по-добре какво съм постигнал.

- Роналдо вече не е в „Реал“ (Мадрид). Вие ще поемете ли по-голяма отговорност в отбора и ще вкарвате ли повече голове?

- Винаги съм носил огромна отговорност в отбора, дори когато Кристиано беше при нас. Сега, като си отиде, имам чувството, че имам същата, ако не и по-голяма отговорност. Това ми харесва. Обичам да нося отговорност. Никога не бягам от нея. Чувствам се добре, когато нося отговорност. Работя много здраво. Вече шест години съм в „Реал“ и правя всичко най-добро от отборът да играе по-силно и да печели трофеи.

- Животът ви не винаги е бил лесен, а сега сте номер едно в Европа. Смятате ли се за пример за това какво може да постигне човек, дори да има труден старт?

- На мен ми е трудно да говоря за себе си. Оставям другите да говорят. Ако някой ме счита за пример за всичко, което съм направил – окей, чувствам се горд и щастлив и това е. Но предпочитам да не говоря за себе си.

- Имаше някои трансферни слухове, свързани с вашето име. Решихте ли дали оставате в „Реал“ (Мадрид) или очаквате оферти до затварянето на трансферния пазар утре (б.р. – снощи) в полунощ?

- „Реал“(Мадрид) е мястото, където винаги съм искал да бъда (б.р. - смее се). В този отбор аз съм не не просто щастлив, а съм екстремно щастлив. Играя за най-големия клуб на света и искам продължа да бъда част от него, както досега.

- Кое е по-трудно – да се спечели четири пъти Шампионската лига с „Реал“ или да се стигне до финал на световно първенство с Хърватия?

- Двете постижения са трудни. Аз съм в „Реал“ от шест години, в които четири пъти спечелихме Шампионската лига. Това е нещо, което никой не очакваше. Изглеждаше невъзможно, особено да триумфираме в три години поред. Ако някой клуб може да направи такова нещо, това е само „Реал“. Класирането на второ място в света с Хърватия може би е малко по-трудно. Ние имахме страхотно поколение в националния отбор, което ни постави на картата с третото място на световното през 1998 г. Когато аз започнах да играя, съществуваше въпросът – вие можете ли да повторите това постижение, можете ли да бъдете по-добри от предишните звезди? Аз винаги съм се борил да успеем. Като погледнете отборите и класиранията им на световните първенства, се вижда, колко е трудно за държави като нас да стигнат до такъв успех.

- На церемонията по награждаването ви за най-добър играч в Европа видяхме как един словенец в лицето на президента на УЕФА Александър Чеферин връчва отличието на един хърватин в лицето на Лука Модрич. Колко важно е това е за региона?

- Аз съм убеден, че това е страхотно за нашия регион. Много е хубаво, че президентът на УЕФА е наш съсед. Александър Чеферин върши чудесна работа, откакто беше избран. Аз бях много щастлив да получа наградата от него и той беше щастлив да ми я даде. Нашият регион има важни хора на важни места, дано да продължи да се развива така.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят