Идва най-доброто или пак... проклятието

Санкт Петербург - Германия е на седмото небе. За 3 дни два немски отбора смаяха света. Първо младежите спечелиха Евро 2017 с резервите. А в неделя вечер белите нощи над Санкт Петербург бяха озарени от заря в чест на единствения липсващ трофей на Бундестима – Купата на конфедерациите.

Бъдещето на германския футбол изглежда толкова светло, колкото и небето над Нева. В Русия играха много от тези, които трябваше да са на европейското за младежи. Отсъстваха всички суперзвезди, триумфирали на Мондиал 2014. Еуфорията е като за... световно. Започнаха дори сметки как треньорът Йоаким Льов ще подбира само 23-а души за догодина.

Идва ли най-доброто за Германия или следва нов сблъсък с проклятието? Неписаните традиции във футбола са, за да (не)бъдат нарушавани. Така беше в Шампионската лига, докато „Реал” не повтори труимфа си тази година. Никога в историята носителят на Купата на конфедерациите не е печелил 12 месеца по-късно мондиала. Спортният директор на немските национали Оливер Бирхоф имаше обаче готов отговор на въпроса: „Правилата са създадени, за да се нарушават. До 2014 година никой европейски отбор не бе ставал световен шампион в Южна Америка, нали?”

Факт е – Германия налага смазваща доминация над съперниците. Откакто Йоаким Льов влезе в националния тим (първо като помощник на Юрген Клинсман), отборът е най-малко на полуфинал – на 3 световни и 3 европейски първенства. Селекционерът вече има два трофея – световно първенство и Купата на конфедерациите.

„Нашата единствена цел е догодина да спечелим мондиала – каза Райнхард Гриндел, президентът на германския футбол. – Всички предпоставки са на лице.”

Във финала срещу Чили германците показаха, че са отбор и... когато не са отбор. Льов събра тази трупа едва преди турнира. С основание някой ще каже – Чили бе по-активният отбор. Да, само че повечето реални положения бяха за буйните млади германци, които обезличиха Артуро Видал и Алексис Санчес. Да внимава Джошуа Кимих. Младият играч на „Байерн” направи нещо, което обикновено се наказва – почти се сби с Видал, неговия съотборник в баварския гранд. И сега има скрита интрига - ще отговорили Воина на немска земя.

„Германия все още е най-добрият отбор в света – отсече Льов. – Имаме страхотни момчета. Не можете да си представите колко съм горд.”

Трима немски национали трябваше да определят и голмайстор №1 на турнира. С по 3 гола бяха Тимо Вернер, Ларс Щиндел и Леон Горецка – футболисти, които досега не бяха играли за Бундестима. Купата спечели Вернер, защото имаше повече асистенции.

Купон за германските герои няма да има. От кацането във Франкфурт в понеделник на обяд всички са в заслужена почивка. А отпочиналите Мануел Нойер, Матс Хумелс, Джером Боатенг, Томас Мюлер, Месут Йозил, Сами Кедира и Тони Кроос трябва сериозно да запретнат ръкави. Корабът за мондиала Русия 2018 може да се окаже твърде тесен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят