Идеен проект за ново крило има болницата в Търговище

Плановете за разширяване са представени пред здравния министър

Идеен проект за разширяване на областната болница в Търговище с още едно крило, в което да влязат отделенията, които сега са в прогнили и течащи бараки или стари сгради извън основната, е представило ръководството на здравното заведение пред здравния министър Кирил Ананиев при посещението му в града в понеделник.

По първоначални сметки, изграждането на новото крило ще струва около 7-8 млн. лв. След обход на материалната база, включително и на отделения, като психиатрията, която е в бараки, министърът е дал принципна подкрепа, но за осигуряването на финансовия ресурс трябва да се мисли тепърва, вероятно на ниво Министерски съвет, предположиха от болницата.

Идеята е в новото крило да влязат пациентите от второ вътрешно, които сега са отделени от болницата и при спешни случаи, реаниматори тичат от едната сграда през двора до другата. Остра нужда има и от преместване на отделението по хемодиализа, което също е извън основната сграда.

„За 15 години имаме почти три пъти ръст на хората на диализа, които сега са средно 78-82 души. Имаме субсидия за 10 нови апарата, но няма как да разширим сегашната база, а нуждаещите се не намаляват. С подобрената грижа се увеличава продължителността на живота на тези пациенти, а идват и нови и имаме нужда от разширяване”, коментираха лекари.

Голям проблем е и центърът за психично здраве, който е в 32-годишни бараки, които тази есен бяха спасени на косъм от пожар, който лумна при ремонт на покрива.

Част от администрацията също е в такива бараки, припомнят от болницата.

От там са показали и новоремонтираните отделения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България