Иде епидемия от грип, удря младите

Най-засегнати са децата и подрастващите до 14 г.

Голям брой болни в Пернишка област, София, Пловдив, Благоевград, Стара Загора, Варна, Пазарджик, Габрово

Грипна епидемия връхлита страната заради необичайно динамичното време през януари. От вчера официално бе обявена епидемия в Пернишка област, а висока заболеваемост отбелязват регионалните здравни инспекции в София, Пловдив, Благоевград, Стара Загора, Варна, Пазарджик, Габрово и София – област.

Най-засегнати са децата във възрастовите групи до 4-годишна възраст, както и подрастващите до 14 г. По думите на специалистите болестта идва внезапно, а симптомите са остра суха кашлица, температура, хрема и болки в мускулите и ставите и отпадналост.

На територията на Перник и цялата област до второ нареждане вече са преустановени детските и женските консултации, свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и провеждането на профилактични имунизации. От Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в района са разпоредили на директорите на болниците при необходимост да осигурят допълнителни легла за вътрешните отделения на съответните структури. Дните 15, 16 и 17 януари са обявени за неучебни.

Пловдив е на прага на грипна епидемия, след като броят на засегнатите от остри респираторни заболявания достигна 121 на 10 000 души при средна заболеваемост за страната от 118. Наблюденията на лекарите и тук потвърждават, че най-потърпевши от грипа са децата и тийнейджърите.

За да се ограничи разпространението на заразата от здравната инспекция дадоха указания да бъдат прекратени детските и женските консултации и профилактичните прегледи и имунизациите. В детските ясли и градини трябва да бъдат бдителни и да не допускат болни деца и персонал, а в училищата трябва да се проветрява и да се дезинфекцира по-често.

Ако броят на жертвите на грипа не намалее в следващите дни и опашките от кихащи и кашлящи пред лекарските кабинети не оредеят, следващата стъпка е обявяването на грипна епидемия и в Пловдив.

Близо 500 пък са болните във Варна с диагноза ОРЗ /остри респираторни заболявания/ за изминалата седмица, срещу 307 за предходната, съобщиха от местното РЗИ. За лечение с грип в инфекциозната клиника на УМБАЛ “Св. Марина” са постъпили 12 пациенти. С усложнения от ОРЗ са 43 лица – 33 бронхита и 10 пневмонии. Още миналата седмица стана ясно, че има доказани случаи на заболели от грипен вирус тип “Хонконг”. В предстоящата седмица ще се прави анализ на обстановката, според който ще се вземат мерки, уточниха от РЗИ - Варна.

Медиците съветват всички, които почувстват някои от симптомите и те не утихнат в рамките на първите 24 часа, задължително да посетят личния си лекар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве