ИДИЛ взриви иракско ГКПП, Багдад ги удря по въздуха в Сирия

Иракският министър-председател Хайдер ал-Абади съобщи, че е дал заповед на въздушните сили на страната да нанесат удар по позиции на „Ислямска държава“ в Сирия заради скорошните бомбени атаки в Багдад.

"Ние сме посветени да преследваме тероризма, който опитва да убие нашите синове и граждани където и да се намира затова дадохме заповеди на командването на въздушните сили да ударят позиции на „Ислямска държава", заяви Абади в изявление, цитирано от световните медии.

Междувременно, днес ИДИЛ извърши нападение с кола-бомба над иракски пропускателен пункт близо до границата с Йордания и уби най-малко 15 граничари.

"ИД извърши нападение с кола бомба и бойци срещу Втори граничен полк близо до Требил" на около 500 км западно от Багдад, съобщи иракски офицер. "Нападението бе извършено от няколко посоки. В него бяха убити 15 граничари, в това число двама офицери", добави пожелалият анонимност офицер. Представители на местните власти потвърдиха броя на убитите.

Представител на действащите в западната провинция Анбар шиитски милиции заяви, че са помогнали на граничарите да отблъснат нападението.

Иракските сили са си върнали контрола над по-голямата част от провинция Анбар, включително над градовете Рамади и Фалуджа, но джихадистите все още държат пустинни райони, обхващащи части от Ирак и Сирия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят