ИДИЛ за първи път използва дете-камикадзе

Турският президент Реджеп Ердоган потвърди, че извършителят на атаката в град Газиентеп е бил дете на възраст между 12 и 14 години, предаде БНТ. Държавният глава заяви още, че отговорни за атентата са екстремистите от групировката "Ислямска държава", които се опитват да изградят позиции в югоизточната част на Турция от няколко месеца насам. Демонстранти в Истанбул обявиха, че държат правителството отговорно за случилото се.

Според разследващите атентатът в Газиентеп, по начина на извършване, е подобен на атентата в Анкара миналата година, където загинаха над 100 души и на атентата в Суруч преди две години, където загинаха над 50 човека. И двата атентата бяха извършени от Ислямска държава. Ужасяващото е, че момче между 12 и 14 години е взривило бомбата в Газиентеп. Известно е, че "Ислямска държава" използва деца за атентатори, но това се случва в Турция за първи път. За първи път се случва също камикадзе да нападне сватба.

Според разследващите момчето е било придружавано от двама мъже, които се издирват.

Наблюдатели коментират, че трагедията е свързана с големите загуби на Ислямска държава в Северна Сирия, където джихадистите загубиха един от бастионите си. Атаката се случи ден, след като Ердоган обяви, че Турция ще играе по-активна роля в решаването на сирийския проблем.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят