Избиват и диви прасета заради чумата

Броят на дивите прасета у нас е между 90 и 100 хиляди.

Само горски ще стрелят в районите на огнищата

Забраняват достъпа на гъбари и билкари в горите

Ловците ще пазят 20-километровите зони около свинекомплексите

Служители на Агенцията по горите започват интензивен санитарен отстрел на дива свиня в 20-километровата зона около огнищата на чума по свинете. Това обяви земеделският министър Десислава Танева след среща с ловно-рибарските организации. В тези райони няма да се допуска санитарен лов от ловните дружинки, уточни Георги Костов, съветник на земеделския министър.

Обявяват се 20-километрови зони и около промишлените свинекомплекси в страната и около базите за интензивно развъждане на дивеч. Там също ще бъде заличена популацията на дива свиня. В тях обаче отстрелът ще се извършва и от ловци, които ще получат по 150 лв. за всяка убита свиня.

Транспортирането и загробването на отсреляните диви прасета ще се поемат от държавните горски стопанства. Няма да се ползва тяхното месо, уточни Костов.

В останалите части на страната ще се провежда интензивен индивидуален отстрел. Там ще бъде разрешено ползването на месото, след като излязат пробите за наличие на вируса на африканска чума по свинете. В тези райони ловците ще получават по 50 лв. за убито диво прасе.

Държавните горски стопанства ще осигурят предпазни електропастири в 3-километровата зона около промишлените свинеферми, които се намират най-близко до огнищата. Целта е така да се ограничи влизането и излизането в тази зона.

Ограничава се достъпът на гъбари, билкари и туристи в 10-километровата зона около огнищата. Там няма да се извършва и дърводобив. Всички трябва да бъдат спокойни по отношение на обезпечаването с дърва за огрев. Те ще бъдат доставени от другаде без промяна на цените, увери Костов.

Всички прасета, които е било необходимо да бъдат убити, са избити, Бройката им е около 300, заяви шефът на БАБХ д-р Дамян Илиев. В момента огнищата са официално 15, но очакваме резултати от проби и е възможно да има нови, заключи той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България