Избирателните секции за референдума в Турция са отворени

Избирателните секции са отворили врати в Турция, за да приемат гласоподавателите на оспорвания референдум за конституционни промени, разширяващи властта на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Избирателните секции са отворили в 6:00 сутринта местно време (съвпадащо с българското) в източните части на страната. Тези в Анкара, Истанбул и в други градове са отворили в 7:00 сутринта.

Резултатите от референдума може да доведат до радикални промени в политическата система на страната, предаде Ройтерс.

Социологическите проучвания сочат лек превес на гласуването с „Да“ на референдума, след който турската парламентарна система може да бъде заменена с президентска, в която Ердоган да бъде начело на страната поне до 2029 година.

Около 55 млн. души ще могат да гласуват в 167 140 избирателни секции в цялата страна, които ще отворят врати в 7:00 местно време (6:00 българско) и ще затворят в 17:00 (16:00 българско време). Турските гласоподаватели в чужбина вече са пуснали гласа си.

Ердоган и последователите му смятат, че настоящата конституция трябва да бъде изменена, за да се предотвратят крехките коалиционни правителства от миналото. Опонентите смятат, че измененията биха довели до увеличаване на авторитаризма в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа