Избират наследник на Меркел на 25 април

Германският канцлер Ангела Меркел

Спешни мерки след разгрома на партията на вота в Хамбург

Крайната десница успя да премине бариерата от 5%

Християндемократичният съюз на Германия (ХДС) свиква на 25 април извънреден конгрес, на който да избере нов партиен лидер, който ще е най-вероятният кандидат за наследник на Ангела Меркел на канцлерския пост, предаде Ройтерс.

Новината дойде след спешна среща на висши партийни функционери. Тя бе свикана заради провала на ХДС на изборите в Хамбург в неделя, на които десницата се класира едва трета с 11,2% от гласовете - най-лошият в историята резултат на партията в Хамбург.

Анализатори отдават провала на кризата в ХДС, настъпила с изненадващото оттегляне на лидерката Анегрет Крамп-Каренбауер. По-рано този месец тя обяви, че няма да се кандидатира за канцлер на парламентарните избори догодина, както и че ще сдаде поста начело на партията. Повод за решението й бе скандалът в провинция Тюрингия, в която за пръв път ХДС гласува заедно с крайната десница „Алтернатива за Германия“ (АзГ) при избора на премиер. В германската политика съюзяването с крайнодесните е табу за всяка традиционна партия и случилото се в Тюрингия предизвика обществено недоволство и дори протести. Наблюдатели определиха резултата на ХДС в Хамбург като наказание за флирта й с АзГ.

] Социалдемократът Петер Ченчел най-вероятно ще запази кметския пост в Хамбург, след като левицата победи на вота в неделя.
Социалдемократът Петер Ченчел най-вероятно ще запази кметския пост в Хамбург, след като левицата победи на вота в неделя.

Първоначално се очакваше нови лидер на ХДС да бъде избран през лятото, но събитията в Хамбург ускориха предаването на щафетата. Крамп-Каренбауер потвърди, че конгресът ще е на 25 април и допълни, че така ще бъде изпратен сигнал за това кой ще се кандидатира за канцлер на консерваторите на федералните избори следващата година.

Изборите в Хамбург - традиционна крепост на левицата, бяха отново спечелени от социалдемократите. Те получиха подкрепата на 39,1%, което е спад с 6% в сравнение с вота през 2015 г. Но все пак е значително повече от класиралите се на второ място Зелени. За тях гласуваха 24,1%, което е почти двойно повече от резултата на вота преди пет години. Очаква се Хамбург да продължи да бъде управляван от досегашната коалиция между социалдемократи и Зелените.

Междувременно „Алтернатива за Германия“, за която първоначалните резултатите сочеха, че ще изпадне от парламента на Хамбург, все пак успя да премине бариерата от 5% с резултат от 5,3%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа