Избират цвета на София догодина

Боядисват с него основни елементи на дизайна в града

София ще си избере свой цвят през следващата година. Всички стълбове, светофари, кошчета, пейки и други елементи на градската среда ще са боядисани в него. Така столицата ни ще се нареди до градове като Лондон и Париж, които също имат свои цветове, съобщи в Правец главният архитект на София Здравко Здравков. Експерти ще изберат унифицирания цвят, допълни той. Създаването на стандартите ще стане с помощта на новата наредба за градския дизайн. Приемането й зависи от влизането в сила на промените в Закона за устройството и застрояването на Столична община. Те са внесени в парламента. Очакванията на Здравков, са че до март догодина законът ще е приет, а наредбата ще е готова 6 месеца след това. Работата по цветовите решения започва от началото на 2018 г. Подготвят се и указания със стандарти за летните градини на заведенията по бул. „Витоша“.

Догодина направление „Архитектура и градоустройство“ стартира и серия конкурси на знакови обекти в София. Площадът пред Централна гара ще има нов облик, за който през 2018 г. ще се проведе архитектурен конкурс. „Този район има огромен потенциал за развитие“, смята Здравков.

Ще се търси и изпълнител, който да промени облика на площад „Света Неделя“ и там да бъдат изложени разкритите находки от Древна Сердика.

Догодина започва работа по проекта, с който бившата топлоцентрала на НДК ще се превърне в център за изкуство.

През 2018 г. ще търсят и изпълнител за а възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове, който ще бъде поставен в пространството около НДК.

Ще има конкурс за обновяване на зона 3 в центъра на София. В нея влизат Градската градина, площад „Александър Първи“, част от булевард „Цар Освободител“ и пространството около Руската църква.

Ще бъдат подготвени и проекти за обновяването на сградата на Столичната библиотека и издигането на мавзолей на загиналите от Първата световна война в двора на Военна академия „Георги Раковски“. До парк „Възраждане“ пък ще бъде изграден аквапарк.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България