Избори в сепаратистките области в Източна Украйна

Снимка: Pixabay

Контролираните от бунтовници Донецка и Луганска област в Източна Украйна организират днес избори за свои ръководители, предаде Ройтерс. Те ще бъдат проведени в сянката на конфликт, отнел живота на над 10 000 души и влошил отношенията между Украйна и Русия.

Украйна и западните й поддръжници заклеймиха вота като нарушение на Минското споразумение от 2015 г. и като фарс, целящ да даде фалшива легитимност на одобрените от Москва лидери на двата региона. ЕС и САЩ призоваха Русия да не допусне днешните избори в така наречените „народни републики“ в Донецк и Луганск, с аргумента, че така ще бъде саботиран мирният процес в Украйна. Призивът обаче остана без ефект. Точно обратното - говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че изборите по никакъв начин не са в нарушение на Минските споразумения.

Украинската армия даде четири нови жертви в навечерието на изборите в непризнатите донбаски републики. Двама войници са загинали при експлозия в района на Донецк, а други двама са били убити при минометен обстрел край Луганск, съобщи украински военен говорител. Той обвини сепаратистите не само за поредното погазване на примирието, но и за нарушаването на още една от Минските договорености - тази, забраняваща разполагането на тежко въоръжение по линията на съприкосновение.

Изпълняващият длъжността ръководител на т.нар. Донецка народна република Денис Пушилин се кандидатира на тези избори след смъртта на своя предшественик Александър Захарченко, загинал при експлозия през август.

Подкрепени от Русия, бунтовници сепаратисти превзеха територии в Източна Украйна, след като прозападни демонстранти свалиха от власт президента Виктор Янукович през февруари 2014 г., а Русия анексира Кримския полуостров месец по-късно.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа