Изборният ден започна нормално и без инциденти

Без инциденти започна изборният ден в страната, информира МВР. В София и в страната до момента не са подавани сигнали за изборни нарушения. Не са регистрирани нарушения в избирателните секции.

Гласуването в 17-те общини на Пловдивска област за избор на президент и вицепрезидент на България започна без проблеми, всички секционни комисии (СИК) са отворени. Това каза за БТА говорителят на 17-а РИК Иван Кърчев. Той уточни, че в някои от комисиите не са се явили отделни членове, което по думите му обаче не пречи на комисиите да започнат работа, тъй като имат необходимия кворум по закон. На балотажа в Пловдивска област с право на глас са 304 218 души, които са с 848 повече в сравнение с първия тур и това са младежите, навършили 18 години в седмицата между двата тура, добави Кърчев.

В Пазарджишка област изборният ден е започнал нормално, съобщиха от Районната избирателна комисия. Право на глас във втория тур на изборите за президент и вицепрезидент имат 248 262 избиратели. В 12 общини в областта са разкрити 365 избирателните секции. В 15 секции на територията на областта ще има възможност за машинно гласуване. Разкрити са десет секции в лечебни заведения, домове за стари хора, специализирани институции за социални услуги и места за лишаване от свобода. В първия тур на изборите за държавен глава в Пазарджишка област гласуваха 137 167 избиратели или 55,20 на сто от имащите правото на вот.

Изборният ден във Варненска област започна нормално и всички 637 секционни комисии са отворени, съобщи председателят на Районната избирателна комисия в крайморския град Велин Жеков. Броят на гласоподавателите в региона е малко над 409 805 хиляди души, като около 300 000 от тях живеят във Варна. На територията на община Варна секционните комисии са 401. В 19 секции ще може да се гласува машинно. От полицията в крайморския град съобщиха, че за осигуряване на охраната на изборните секции са ангажирани 646 полицаи. В Областна дирекция на МВР работят денонощни телефонни линии за приемане на сигнали за нарушения на изборния процес.

Изборният ден в област Бургас стартира нормално. На отделни места, както и в първия тур, не са се явили членове на секционни избирателни комисии, но те веднага се подменят с нови. Това научи репортер на БТА от Районната избирателна комисия. В областта 370 160 души имат право да избират президент. Секциите са 736. Три от тях са подвижни и ще са в общините Бургас, Поморие и Карнобат. В 14 секции ще има възможност и за машинно гласуване - те са в Бургас, Айтос и Карнобат.

Изборният ден в област Сливен започна в спокойна обстановка, съобщиха от ОД на МВР-Сливен. Общо 177 853 души от областта могат да упражнят правото си на глас във втория тур на изборите за президент и вицепрезидент, съобщиха от Районната избирателна комисия /РИК/. Секционните избирателни комисии са общо 305, от които една е подвижна. Допълнителни секции ще има отново в затвора, МБАЛ "Д-р Ив. Селимински", военната болница, ареста при Районната служба "Изпълнения на наказанията" - Сливен, и в МБАЛ "Хаджи Димитър" - Сливен. 15 са секциите за гласуване на хората с увреждания в четирите общини от областта, също толкова са секциите за машинно гласуване. Общо 327 полицаи са ангажирани с охраната на СИК в изборния ден. На първия тур от изборите в Сливенска област бе отчетена 52,9 процента избирателна активност.

Изборният ден в Ямболска област започна навреме и в спокойна обстановка. Няма сигнали за нарушения, всички 237 избирателни секции в областта са отворени, неявилите се членове на комисии са заменени с други. Това съобщи председателят на Районната избирателна комисия /РИК/ Екатерина Янева. Гласоподавателите в 31-ви Ямболски многомандатен район са 116 316 души. В 14 избирателни секции се произвежда машинно гласуване - 11 в Ямбол и три в Стралджа, пет секции са подвижни. Хората с увреждания могат да упражнят своя вот в девет секции в четирите общини на областта. В секционните комисии са ангажирани общо 1828 души.

Изборният ден във Великотърновска област е започнал навреме, в спокойна обстановка, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Десислава Йонкова. Общо 220 544 са избирателите в област Велико Търново, регистрирани на втория тур на изборите за президент и вицепрезидент. Те ще гласуват в 419 секции на територията на десетте общини. В 15 от секциите ще може да се извършва машинно гласуване. В РИК са постъпили три заявления за промяна в състави на секционните избирателни комисии, сигнали за нарушения или жалби няма, отбеляза Йонкова. На първия тур на изборите за президент и вицепрезидент във Великотърновска област са гласували 131 509 души, или 59,24 процента от избирателите.

Изборният ден в област Русе започна нормално, като до момента не са постъпвали сигнали за нарушения или неотворени секции, чийто общ брой е 337. Това съобщи председателят на Районната избирателна комисия (РИК) в Русе Мирослава Маркова. Седем от местата за гласуване са допълнителнo разкрити - пет в Русе и две в Бяла, а четири са подвижните секции за хора с физически увреждания - две в община Русе и по една в Бяла и в Иваново. В 20 секции в областта избирателите, при желание, ще могат да гласуват машинно. От тях 16 са в Русе, а по две има в Бяла и във Ветово. Маркова обясни, че до момента са извършени общо четири смени на членове на секционни избирателни комисии, но това не е попречило на началото на изборния ден. Общият брой на избирателите в областта e 215 901 души, като за община Русе те са 152 533.

Изборният ден в Благоевград започна в спокойна обстановка, съобщи пресцентърът на Областната дирекция (ОД) на МВР - Благоевград. Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално, се посочва в съобщението. Към 7.00 часа днес секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на Районната избирателна комисия (РИК) и секционните избирателни комисии (СИК). До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното произвеждане на изборите за президент.

Изборният ден е започнал без проблеми към момента във всичките 318 секции в област Враца, съобщи говорителят на Районната избирателна комисия (РИК) Виктория Гарванска. Тя допълни, че в една от секционните избирателни комисии във Враца не се е явил член на комисията, но веднага е бил заменен. Запазва се броят на избирателните секции в областта, като допълнителни секции са разкрити в лечебни заведения, домове за стари хора, във врачанския затвор и в следствения арест. В 15 секции във Враца, Мездра и Роман избирателите могат да упражнят правото си на глас чрез експериментално машинно гласуване. Общо над 165 хиляди жители на област Враца имат право на глас във втория тур на изборите за президент и вицепрезидент.

В областта изборният ден е започнал, в 30-а избирателна секция във Видин не се е явил председателят й, съобщи за БТА Павел Петков - председател на Районната избирателна комисия. Той ще бъде заменен, секционната избирателна комисия не е прекъсвала работата си от началото на изборния ден. На територията на област Видин са разкрити 261 избирателни секции в 11-те общини от региона. От тях 19 ще бъдат подвижни, а машинно гласуване ще има в 14 избирателни секции, в три от общините на областта. Избирателите, които гласуват в тези секции, ще могат да избират как да упражнят правото си на глас - с бюлетина или машинно.

Гласуването на вторият тур на изборите за президент и вицепрезидент в област Монтана започна нормално и всичките 285 секции в региона са отворени, съобщиха от Областната управа в Монтана. В изборните списъци в региона са включени 134 257 пълнолетни граждани. В охраната на изборните секции и опазването на реда по време на изборите са включени 360 полицаи и жандармеристи. В нощта преди изборите няма нарушения на обществения ред и тежки криминални прояви, обявиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

В Плевен изборите започнаха нормално. С право на глас според избирателните списъци са 250 472 гласоподаватели, от тях почти 2600 млади хора за първи път имат възможност да избират президент. Това съобщи председателят на Районната избирателна комисия (РИК) Ярослав Димитров. За упражняването на вота са създадени 392 секции. От тях 10 са подвижни, пет са в здравни заведения в Плевен, Червен бряг и Левски, а по една има в двата затвора - в Плевен и Белене. Най-много избиратели има в Плевенската община - 123 895, а най-малко в община Пордим - 5184. В 15 секции избирателите ще имат възможност да избират как да гласуват - по традиционния начин или машинно.

Изборният ден в област Шумен започна навреме, в спокойна обстановка; отворени са всичките 311 избирателни секции в десетте общини на областта. Това съобщи на БТА говорителят на Районната избирателна комисия Дилян Нанев. В областта право на глас имат около 190 000 души. В Шумен ще може да се гласува електронно в 11 избирателните секции, разкрити в сградите на училищата "Трайко Симеонов" и "Васил Левски". По две секции в общините Каспичан и Нови пазар също са оборудвани с техника за машинно гласуване. Девет са подвижните избирателни секции в Шуменска област, а пет са секциите в лечебни заведения, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и места за лишаване от свобода и за задържане.

Изборният ден в Кюстендил започна. На територията на областта са разкрити 283 секции, съобщи председателят на Районната избирателна комисия (РИК) в Кюстендил Красимир Петров. Над 135 000 избиратели от Кюстендилска област имат право на глас в днешния балотаж за президент и вицепрезидент. Най-много са избирателите в община Кюстендил - около 67 000. Близо 400 са избирателите в най-малката община в България - Трекляно. Машинно гласуване ще има в 15 секции в областта, 11 от тях са в Кюстендил и по две в Дупница и в Бобошево.

Изборният ден в област Хасково започна нормално, като няма информация за секции, които не са отворили. Това съобщи председателят на РИК-Хасково Георги Димитров. По неговите думи обаче напрегнато е било в положението в Димитровград в началото на гласуването. Там в последния възможен момент политическа сила е сменила между 36 и 40 свои членове в секционните комисии. До смяната се стигна, след като снощи упълномощен представител поиска ротацията на участници в СИК "по вътрешнополитически причини", уточни Димитров. В разкритите 467 секции в 11-те общини на областта днес право на глас имат 240 366 души. Най-много са гласоподавателите в областния център Хасково - 93 400, а най-къси са избирателните списъци в община Маджарово - те включват 2830 души. В болници, социални домове и в ареста на Окръжната следствена служба в Хасково има общо 6 секции. За инвалиди, както и на първия тур, са предвидени подвижни урни в Хасково, Минерални бани и Ивайловград. В Хасково втора възможност за трудноподвижни хора е транспорт на общината със специален автомобил с падащ борд - до 79-а секция.

Във всичките 260 СИК в Ловешка област изборният ден е започнал нормално. Между двата тура са сменени общо 40 членове на СИК в областта, като най-много са в Ловеч и в Троян. Тази сутрин не се е явил един член на РИК, който е отсъствал и на няколко заседания. Затова от РИК има предложение за освобождаването му, но все още няма решение на ЦИК, съобщи Недялкова. С право да гласуват на втори тур в изборите за президент и вицепрезидент са 126 434 избиратели в областта, а в областния център - 46 687. Съставени са две подвижните секции - в Ловеч и Тетевен. В 15 секции в областта ще може да се гласува машинно - 11 в Ловеч, 2 в Луковит и 2 в Ябланица. На първия тур малко избиратели са възползваха от тази възможност - 1306 души. Разкрити са секции във всички болници в Ловеч, Троян, Луковит и Тетевен, както и в ловешкия затвор, Дома за възрастни с физически увреждания в село Сливек и в Дома за стари хора "Върбовка". За реда и нормалното протичане на изборния ден са ангажирани около 400 служители на МВР.

Изборният ден в област Търговище започна в спокойна обстановка. Отворени за гласуване са всички 260 секционни избирателни комисии в петте общини на областта. 122 095 са избирателите от областта, имащи право на глас на балотажа, на който ще бъдат избрани новите президент и вицепрезидент на България. Броят на секциите в община Търговище е 105. Сформираните комисии в община Попово са 52, в община Омуртаг - 53, в община Антоново - 39, в община Опака - 11. В 15 секции на област Търговище ще има възможност за машинно гласуване. В общините Омуртаг и Попово те са по две. За по-лесно обслужване апаратите са поставени в училища. Общият брой на членовете на СИК в областта е 2047. Най-много са в община Търговище - 851, а най-малко - 91 в община Опака. В областта на първия тур избирателната активност бе 52,22 на сто, до урните отидоха общо 64 378 имащи право на глас.

Изборният ден в област Разград започна, като всички сeкционни избирателни комисии са отворени, съобщи председателят на Районната избирателна комисия Нергин Хамдиев. По думите му началото на изборния ден в региона е спокойно, няма сигнали за нарушения в началото на вота. Право на глас в балотажа на президентските избори в област Разград имат 137 644 избиратели. На територията на областта са разкрити 202 секционни избирателните комисии, сред които в следствения арест и в Дома за стари хора в Разград, и в болницата в Исперих. За машинно гласуване са определени 15 секции в региона, а шест секции в общините Кубрат и Цар Калоян са пригодени за хора с увреждания. На първия тур в област Разград бе отчетена избирателната активност 47,61 процента. Най-висока бе тя в община Лозница, където до урните отидоха 49,94 на сто от гласоподавателите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България