Избраната линия е правилна, дано се постигне успех

Някои първи изводи от посещението на премиера Бойко Борисов в Турция

Няма как да знаем и да преценим всичко, което съдържа посещението на премиера Бойко Борисов в Турция. Сигурно има подробности и нюанси, които не са още казани и други, които въобще ще останат премълчани за пред обществото. Така е впрочем при всяка подобна среща. Да не говорим за онези думи или жестове, разменени между участниците, които и за тях самите са нещо недоизказано, но със своя си тежест и значение.

Но няма основание за каквото и да е съмнение, че избраната и манифестирана от премиера Борисов линия на българска политика спрямо Турция и специално спрямо българо-турското сътрудничество по цял ред проблеми, е правилната. Подадената ръка за добросъседство, за усилия за взаимноизгодно сътрудничество, при взаимно зачитане и уважение, отговаря на добре разбраните интереси и на двете страни. Това се набива на очи, както се казва, от пръв поглед. И то е разбираемо като се има предвид дори и само географското положение на България и Турция.

В случая обаче има и нещо друго, което извежда оценката на посещението на премиера Борисов в Турция и разговорите му с президента Ердоган и с турския премиер Йълдъръм на терен много по-значим от този на двустранните или стриктно балканските отношения. В геополитически план моментът не е белязан от „благи приказки“ и готовност за сътрудничество. Обратното. Трудни са за изброяване дори районите на света, където са вече в ход или в тревожно очакване, повече от разрушителни конфликти. Някои дори с потенциална заплаха да се превърнат в ядрени сблъсъци.

В тази обстановка и при този климат, премиерът Борисов залага - и доколкото може да съдим, среща разбиране - на друг тон и език, предлага друго политическо поведение. И ако се вгледаме без предубеждение, не може да не констатираме, че линията на поведение предлагана от българския премиер, отговаря не само на българо-турските интереси. Ако бъде последователно приложена между България и Турция, това ще отговаря и на добре разбраните интереси на страните от ШОС (Шанхайската организация за сътрудничество), както и на тези от обединения като НАТО или Европейския съюз. Подчертавам - добре разбраните интереси, а не онези користни сметки и съперничества на момента, които често водят до разрушителни и дори самоубийствени сблъсъци и авантюри.

 

Сигурно има и скептици

Сигурно има скептици, които са готови да кажат: коя е България, кой е Бойко Борисов, че да търсим в думите и в действията му някакви изгледи за влияние върху един терен много по-значим от хоризонта, до който обикновено стига погледа ни. Така е. И въпреки това вярната дума и правилната политическа линия е добре, когато бъдат изречени. И с готовност и достойнство подадена ръка за общи усилия в очертаната от тях посока.

Дано правилната политическа линия доведе и до добри практически резултати.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари