Извозват към екарисажи заразени яйца от птицефермите в Поликраище

Започна интензивното извозване на заразени яйца и птици от птицефермите в Поликраище към два екарисажа в страната за унищожаването им. Това съобщи управителя на птицефермата д-р Ивайло Къдрев.

Разрешението за унищожаване на яйцата с наднормено съдържание на фипронил и на кокошките носачки, е издадено вчера от Българската агенция по безопасност на храните. Вече са сключени договорите с екарисажите, а в момента се изготвят графици за транспортирането им, като към момента ръководството на фирмата не може да каже точна цифра на заразената продукция.

Д-р Къдрев съобщи още, че от фирмата са предали доброволно всякакви документи и информация на Районната прокуратура в Горна Оряховица, която преди дни се самосезира по случая, в резултат на което и вчера прокурори посетиха на място птицефермата. Освен БАБХ, за случая е уведомена и областната дирекция "Земеделие и гори" във Велико Търново.

Д-р Къдрев информира, че е декларирал на контролните органи и българския препарат, с който са обработвани тревните площи в птицефермите срещу диви птици, и който е довел до заразяването на птиците с фипронил. Веднага след като е открита концентрация на веществото в продукцията, е спряла употребата на този препарат за третиране на площите.

"След датата на възбрана на продукцията 13 септември, нито едно яйце не е излязло от птицефермата", увери още д-р Къдрев.

По думите му, всякаква информация за открити нови количества заразени яйца или за разпространението им извън района на птицефермата в Поликраище, са спекулации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България