Извозиха под строй пациенти на старчески дом за протест (СНИМКИ)

Партизански песни и рецитал на площада в Ботевград

Уличеният в конфликт на интереси Иван Гавалюгов сам разрешил митинга в своя защита

Картинката: Oт уредбата започна шлагерът “Bella ciao”

Малко след 10,30 часа днес около Дома за стари хора “Д-р Адриян Атанасов” в Ботевград спряха няколко автомобила. Шофьорите им експедитивно натовариха възрастните хора в колите и ги оставиха на метри от градския площад, където е плануван митинг в подкрепа на уличения в конфликт на интереси кмет Иван Гавалюгов. Шофьорите направиха по още един курс, а групата се събра за последни инструкции при служителки на дома в дъното на центъра на Ботевград. На немощните старци с бастуни им бяха раздадени и знамена. Агитката се сдоби и с плакат, одобрен лично от директорката на Дома Яница Иванова. Време е за т. нар. “граждански протест”, организиран от Инициативен комитет, в който сред главните организатори се оказа точно съпругът на Яница Иванова - Цветан Иванов.

До Часовниковата кула на площада са поставени микрофон и мощни тонколони. Гърми музика. “Пече слънце, но е хладно, да не ги държим много, че ще се изпоразболеят”, казват жените от персонала на Дома за стари хора. “Събраха се достатъчно хора, връщайте ги след малко”, отговори им шефката Иванова.

Картинката в 11,15: площадът се е понапълнил с чиновници от кметството, пенсионери и по-мургави ботевградчани. Плакатите са раздадени на предните редици, а от уредбата започна шлагерната партизанска песен “Bella ciao”. Хората се оживяват, няколко жени започват да си танцуват и да пляскат с ръце. Други се подписват на празна подписка в подкрепа на исканията на протеста, който още не е почнал. Непредубеден минувач би помислил, че градската управа е огранизирала неделен хепънинг. Следващата песен обаче връща минорния тон - ред е на “Злите сили” и Васко Кръпката.

Към 11,30 часа музиката спря, зад микрофона застана жена, която каза, че е Елена Василева и обяви, че първо: протестът е мирен и второ: има всички разрешения за провеждането му от кмета Иван Гавалюгов. Организаторите явно са заложили повече на културно-масовата част, отколкото на фактите, защото протестът продължава с прочитане на всички куплети от стихотворението “Борба” на Христо Ботев. Рециталът видимо отегчи някои от по - мургавите участници и те се оттеглиха с тротинетки. Местен оратор обяви, че сегашният кмет Гавалюгов “не се вози в луксозни коли, а в “баничарка” и затова трябва да продължи да е “лидер на града”.

 

Схемата

Чиновници на заплата бранят стола на кмет

Градският митинг в подкрепа на кмета се случи буквално дни, след като стана ясно, че Иван Гавалюгов трябва да бъде отстранен от поста си. Антикорупционната комисия установи при него конфликт на интереси, а ВАС потвърди през декември изводите x.

На 20 януари тази година Административният съд - София област отмени решението, с което Общинската избирателна комисия (ОИК) в Ботевград без никакви мотиви остави в края на декември градоначалника на поста. Сега при новото си произнасяне ОИК- Ботевград следва да съобрази дадените задължителни указания по тълкуването и прилагане на закона. Освен, че сред организаторите на т. нар. “протест” бе съпругът на шефката на местния дом за стари хора, на площада в Ботевград очаквано, бяха чиновници от общинската администрация, както и няколко от членовете на самата ОИК, която уж трябва да отстрани Гавалюгов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи