Изгоряха 4 склада от Тютюневия град в Пловдив (обзор)

Прокуратурата и полицията разследват пожара, основната версия е умишлен палеж

Над 30 огнеборци се бориха половин денонощие с пламъците, достигащи на моменти до 15-20 метра

Под тепетата не помнят такъв случай от 1993 г., когато избухна парфюмерийният завод "Ален мак"

Четири склада от Тютюневия град в центъра на Пловдив изгоряха напълно при пожар, продължил над 10 часа през уикенда, какъвто в града под тепетата не помнят от юли 1993 г., когато пламна парфюмерийният завод "Ален мак" на "Карловско шосе".

Над 30 огнеборци с 9 противопожарни автомобила се бореха близо половин денонощие със стихията, като на моменти пламъците достигаха до 15-20 метра, преди да ги потушат окончателно около 1 часа след полунощ.

Огънят е тръгнал от покривната конструкция на сградата, намираща се между улиците "Екзарх Йосиф" и "Иван Вазов", но бързо се разпространил върху съседните постройки.

Когато около 21.45 часа в събота огнеборците си мислели, че са угасили пламъците, изпепелили напълно трите най-красиви сгради от Тютюневия град, от прехвръкнала вследствие на силния вятър искра се запалил четвърти склад, намиращ се на съседната улица "Д-р Г.М.Димитров".

От четирите склада са останали само фасадите, а напълно са изгорели покривните конструкции и етажите на сградите. Спасени са фитнес центърът "Тотал спорт", където пламъците бяха обхванали дамската съблекалня, и още един склад, пълен с бали тютюн, съобщиха от Пожарната в Пловдив.

На мястото на инцидента в събота вечерта пристигна и главен комисар Николай Николов, шеф на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", който благодари на огнеборците за всеотдайността им и разказа, че те са работили с риск за живота си, тъй като стена в единия от складовете е рухнала в близост до тях, докато са я гасили.

Няма пострадали хора, а работещите в близките офиси са евакуирани още в началото на пожара.

Все още не е ясна причината за възникване на пожара, но той вече се разследва от прокуратурата и полицията.

Една от версиите е, че в пожара са забъркани клошари, другата е, че огънят е тръгнал от сухи треви и храсталаци, избуяли на покривите на сградите, но основната, по която се работи, е умишлен палеж с използване дори на запалителна течност.

"Единственото, което мога да кажа със сигурност, е, че много странно пламна четвъртата сграда. Хора до нас казаха, че са видели синкави пламъци, което е характерно за умишлен палеж. Ще бъде назначена експертиза, но не може да изключим вероятността за умишлен палеж", коментира комисар Цвятко Дешев, говорител на Пловдивската пожарна. Шефът на "Криминална полиция" Георги Георгиев обяви, че разследването на пожара е започнало.

Огромните пламъци предизвикаха невероятна паника сред живеещите в съседство с Тютюневия град пловдивчани, след като кварталът остана и без ток в съботната вечер. Някои от тях започнаха профилактично да обливат с вода фасадите и покривите на къщите си с цел предотвратяване на запалването им от прииждащите пламъци, а други се запасяваха с маркучи и туби с вода.

Два от изгорелите тютюневи складове са собственост на бизнесмена и бивш почетен консул на Италия в Пловдив - Пиетро Луиджи Гиа, който се появи за малко на ул. "Иван Вазов" в събота след обяд, когато те пламнаха, но след това се покри. Преди 10-ина години италианецът купил двете сгради за над 1 млн. лв. и имал амбиции да ги превърне в търговски център, но така и не успял да осъществи плановете си. Богати евреи пък са собственици на другите два склада, като на единия преди пожара висеше табелка, че се продава, с мобилен номер за връзка.

Преди около 2 месеца кметът Иван Тотев обяви, че търси връзка със собствениците за разговори във връзка с проекта за превръщането на емблематичните складове в арт-зона по подобие на квартал "Капана".

Тютюневият град е един от "гвоздеите" в програмата на Пловдив за 2019 г., когато градът под тепетата ще бъде Европейска столица на културата и се предвиждаше кварталът в близост до Централна жп гара и Сточна гара да бъде тотално преобразен.

Хора от района не изключват варианта дори самите собственици да са поръчали пожара, за да не ги последва участта на печално известната фирма "Одрин 8" ООД, срещу чийто управител Окръжна прокуратура повдигна обвинение за разрушаване на сграда, обявена за паметник на културата.

Очаква още в понеделник специална комисия от НИНКН да даде предписание за това как ще се действа с унищожените емблематични за Пловдив сгради.

Тютюневите складове са знакови за Пловдив и неизменна част от градската история, районът е свързан и с първия в България пример за социално предприемачество от началото на 20-и век. Известният български търговец на тютюн Димитър Кудоглу използва приходите от два от складовете за издръжка на създадената от него Белодробна болница.

Още в събота вечерта в социалните мрежи пък бе насрочен граждански протест за неделя от 17 часа на кръстовището на ул. "Иван Вазов" и "Екзарх Йосиф", където се намира складът, от които тръгнаха пламъците. Сигналът за него е подаден на тел. 112 в 14.51 часа. Пожарните са пристигнали за по-малко от 10 минути. Малко по-късно на мястото на инцидента идва и екип на РИОСВ-Пловдив, за да замерва замърсяването на въздуха с въглероден оксид и диоксид, след като гъст черен облак покрива квартала в централната градска част.

Вежди Рашидов разпореди спешна проверка на изгорелите сгради

Министърът на културата Вежди Рашидов разпореди спешна проверка заради пожара, унищожил тютюневите складове в Пловдив. Проверката трябва да бъде извършена от Инспектората по опазване на културното наследство към ведомството. След приключването на проверката Министерството на културата ще предприеме предвидените в закона мерки за евентуална възможност за възстановяване на архитектурния ансамбъл. И четирите склада имат перфектно архитектурно заснемане, извършено още през 2008 г., тъй като са част от групов паметник на културата, наречен по имената на училиците, на които се намират "Уличен ансамбъл "Иван Вазов" - "Цанко Дюстабанов". Сградите са защитени от Закона за културното наследство, отделно от това два от складовете са декларирани и самостоятелно като културна ценност.

Тридневна забрана на движението на хора и коли в района на пожара

Кризисен щаб, сформиран в Община Пловдив във връзка с пожара в тютюневите складове, реши в неделя сутринта да се затворят за движение на МПС-та и пешеходци участъци от четири улици в карето около тях. С цел осигуряване безопасността на гражданите се забранява временно движението на хора и автомобили по улица "Иван Вазов" от ул. "Капитан Андреев" до ул. "Екзарх Йосиф", като северният тротоар в този участък ще бъде разрешен за преминаване само на пешеходци. Изцяло затворени за движение са ул. "Капитан Андреев" от "Иван Вазов" до ул. "Д-р Г. М. Димитров", ул "Д-р Г. М. Димитров" от ул "Екзарх Йосиф" до ул. "Капитан Андреев" и ул. Екзарх Йосиф" в участъка от пасарелката до ул. "Иван Вазов". Входът към "Тотал спорт" и мебелния салон ще бъде откъм ул. "Екзарх Йосиф", съобщиха от кризисния щаб, сформиран от кмета Иван Тотев. От Община Пловдив обявиха, че поддържат непрекъснат контакт с органите на пожарната и полицията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България