Изгоря новоизграденият покрив на училище в ремонт в Търговище

Сградата се обновява по „Региони в растеж”

Близо 1200 кв.м. новоизграден покрив на І Основно училище в Търговище, което е в ремонт по европроект, изгоряха тази нощ. Стихията се разразила към 1,40 часа в понеделник. Огънят е обхванал покрива на училището и се принесъл върху този над Кукления театър, който е в същата сграда.

За потушаването на унищожителните пламъци са били изпратени 20 огнеборци с три противопожарни автомобила, уточниха от полицията в Търговище. Използвани са две 30-метрови стълби, като едната е докарана от пожарната в Шумен. Към 30 000 литра вода са излети при гасенето но пожара, който е локализиран към 3,30 часа, а час по-късно ликвидиран. Около сградата продължават да дежурят пожарникари. Няма данни за пострадали хора. Предстои оглед на мястото и уточняване на причините за пожара.

Училище „Хр. Ботев” е в центъра на Търговище. Тази година занятия в него не се провеждат, тъй като се обновява по проект за образователната инфраструктура по Оперативна програма „Региони в растеж”. В началото на октомври там беше даден старт на ремонтните дейности. Фирмата изпълнител първо се зае с подмяна на покривната конструкция, за да подсигури обекта за работа през земния сезон.

trtgam2011-3aПо първоначална информация е горяла точно тази част, където са подменени дървената конструкция и циглите. Имало положена и изолация. В неделя е работено на обекта до към 16 часа, гласят предварителните данни.

В самата сграда електричеството било прекъснато, но на покрива имало захранване. Една от версиите е, че може да е станало късо съединение. Ще се проверява и версията за човешка небрежност, но на този етап е рано да се коментира каквото и да е, казаха запознати.

На строителния обект е имало пазач. Миналата седмица, въпреки охраната там нахлули деца.

За обновяването на училището са предвидени над 2,8 млн. лв., а за ново оборудване на сградата още 805 000 лв. Очакваше се ремонтите и обзавеждането да бъдат факт до началото на следващата учебна година.

От Общината заделиха още над 116 000 лв. за ремонта на Кукления театър, който е в същата сграда, но не попада в обхвата на проекта.

Към момента не е ясно как ще се развият събитията и с колко ще се забавят дейностите.

Сградата е имала застраховка, но все още не се коментира дали тя ще поема щетите, които са в процес на уточняване, както и причините за огнената стихия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България