Изграждат европейски център за растителна биология и биотехнологии под тепетата

Единственият български проект "PlantaSYST", одобрен на втората финална фаза "Тийминг" по програма "Хоризонт-2020" на Европейската комисия, стартира във вторник в Пловдив. Основната цел на проекта е изграждане на Център по растителна системна биология и биотехнология. За него са осигурени 30 млн.евро - по 15 млн.евро от ЕС и Министерството на образованието и науката (МОН). Община Пловдив предоставя терен от 25 дка в индустриална зона "Тракия" за строежа на сграда, където ще работят 10 изследователски отдела в областта на растителната клетъчна биотехнология, растителната метабомолика и биоинформатиката.

Екип от над 50 млади специалисти ще се занимава с разработване на подобрени сортове зеленчукови култури, идентифициране на растителни метаболити с полезни за здравето качества и развиване на фармацевтични приложения, които ще подпомогнат създаването на нови продукти за българския и европейския пазар. "Този проект е специален и различен, защото инвестира много средства в човешкия потенциал. Той е най-важният проект по програмата на Европейската комисия и ще направим всичко възможно да постигнем задоволяващи резултати", заяви директорът на Института по молекулярна биология и биотехнологии проф. Иван Минков.

"Спечелването на този проект при такава сериозна конкуренция показва по недвусмислен начин, че научният потенциал на България е силен. Вярвам, че скоро центърът ще заработи и ще дава резултати както за научни постижения, така и за практическа реализация на проектите, насочена към бизнеса", коментира зам.-кметът на Пловдив по образование и европейски политики Стефан Стоянов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес