Изграждат подпорна стена на срутил се участък от пътя над Рилския манастир

Започна укрепването на пътя над Рилския манастир, който води към пещерата на Свети Иван Рилски Чудотворец, информира БНТ. Заради пропадането на земна маса там е откъсната част от едната лента на пътя, което създаваше опасност за шофьорите. В момента се изгражда подпорна стена. Отделени са 135 хиляди лева.

От години участъци на пътя от Рилския манастир до Кирилова поляна често се свличат в следствие на валежи, и затрудняват движението на леките автомобили и автобуси с поклонници. За укрепването на пътя и отстраняването на проблемите по него игуменът на Рилската обител епископ Евлогий не еднократно е търсил отговорните за поддръжката на пътя институции.

Аварийният ремонт и изграждането на стоманобетонова подпорна стена започна преди дни. Той ще гарантира стабилността на пътя и безопасността на пътуващите, каза пред БНТ Петър Игнатов, проектант на съоръжението.

„Участъкът, който се укрепва е 30 метра, изкопан е, в момента се изготвят основите за 24 метра, остават още 6, които ще се направят тука до една седмица. Стената е с височина 5 метра, имаше отстрани още слаби места и за сигурността на пътя го направихме 30 метра, за да се хване от двете страни в здрави пластове.“, обясни Игнатов.

„Предстои насип, земно легло за пътната основа, асфалтиране и вкарване на пътя в нормални граници.“, заяви Бисер Миланов, техник от строителната фирма.

Ремонтът на пътя в опасния участък ще продължи до 15 декември, казаха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България