Издадоха книга за търновските кметове с дарение от Даниел Панов

Книга посветена на кметовете, управлявали Велико Търново от Освобождението до днес, е издадена благодарение на лично дарение на кандидата за трети мандат за управник на старата столица Даниел Панов и на общински съветници.

Мащабното историческо изследване е на известния популяризатор на великотърновското минало Тодорка Недева. Авторката разказва любопитни факти за 46 търновци с различен произход, образование, партийни пристрастия и лична съдба, чиято обща мисия е била грижата за старата българска столица в период от близо 150 години.

Творбата "Търновските кметове 1877-2019" бе официално представена в сряда в музей „Възраждане и Учредително събрание“ във Велико Търново. На събитието присъстваха интелектуалци, бивши кметове, както и роднини на управници на старата столица.

„Това е уникална книга за историята на Велико Търново през личността на хората, които са управлявали този град през годините. Ролята на кметовете е значима, но напоследък нараства все повече“, изтъкна собственикът на издателство „Фабер“ Нейко Генчев. Той разясни етимологията на думата „кмет“ и представи анкета на деца от 5 до 10 години, които отговарят на въпроса „Какъв е добрият кмет?“.

Историкът проф. Петко Петков подчерта, че Велико Търново през годините събира национална енергия и я концентрира във велики дела.

„Вярвам, че книгата ще е полезна, както за нашите съграждани, така и за гостите на старопрестолния град, а също и за всеки, чийто интерес е привлечен от развитието на Велико Търново през годините, от житейските управленски истории на управниците, избрани от народа“, заяви Даниел Панов.

Той обяви, че предстои да бъде открит първия в страната музей на българската община.

Следете Trud News вече и в Telegram
Избори 2023. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони