Издигнаха паметник на Атанас Буров в Горна Оряховица

Навръх празника на Горна Оряховица ден на площад „Георги Измирлиев“ тържествено бе открит паметник на Атанас Буров.

Това е и първият паметник в цял ръст на политика, дипломат и банкер в родния му град и вторият в страната след София. До днес името на Буров носеха единствено площадът пред Автогарата и Професионалната гимназия по лека промишленост и икономика. С вдигането на паметника горнооряховчани вече има къде да почитат достойно бележития си съгражданин.

На 4 март 2013 г. бе учреден Инициативен комитет, чиито членове са убедени, че съхраняването на историческата памет е отправната точка за формирането на нови ценности. Комитетът поде кампания за набиране на средства, която бе подкрепена от общественици, бизнесмени, от родолюбиви горнооряховчани. Общинските съветници в Горна Оряховица пък се съгласиха паметникът да бъде поставен в зелената площ между Киното и църквата „Успение Богородично“ в центъра на града.

Изграденият постамент е облицован с гранит, върху който бронзовата фигура на банкера е разположена в цял ръст. Автор на фигурата е скулпторът Борис Борисов. Арх. Драгомир Йосифов е ръководител на екипа, работил за реализирането на проекта, който бе безвъзмездно дарен. Осветлението на паметника е изградено също безвъзмездно от фирма „ХИТ“ ООД.

Паметникът бе открит от инж. Добромир Добрев – кмет на община Горна Оряховица, адвокат Митко Минев – член на Инициативния комитет и скулпторът Борис Борисов.

Редно е да припомним, че Буров е име, което бележи цяла епоха. Той е познат като банкера Буров, но на политическата сцена се налага като един от великите български общественици и държавници. До последния си дъх остава отдаден на България, припомни кметът инж. Добромир Добрев, който е и председател на Инициативния комитет.

Днес сторваме поклон пред паметта му с мисълта, че сме направили необходимото името му да продължи да живее. Съградихме паметник, който да накара всеки минал покрай него, да се замисли какво може да стори за хората до себе си, за страната си, за общото добруване. Радвам се, че от днес Атанас Буров ще бъде с нас, жителите на Горна Оряховица, тук, на обновения площад. Присъствието му ще ни кара да бъдем по-добри и да гледаме с оптимизъм в бъдещето. Благодаря на Инициативния комитет и на всички дарители, каза още инж. Добрев.

За мястото на Атанас Буров в българската история припомниха също Атанас Петров – председател на НЧ „Напредък 1869“ и член на Инициативния комитет, родственикът на Буров Николай Увалиев и историкът доц. Жоро Цветков.

„Наш дълг е да си припомняме казаното от Атанас Буров, да го преосмисляме и да му даваме живот. Трябва да възпитаме децата на България в свещена омраза против лъжата и безчестието. Само върху тази здрава основа ще изградим бъдещето на България“. „Не се насажда родолюбие и сцепление в един народ, ако не се култивира у него съзнанието на общността и ценността на неговото битие. Не се подготвя едно добро бъдеще, като на едро се отрича миналото“, припомниха си някои от вечните цитати на Атанас Буров на днешната церемония.

Венци и цветя бяха поднесени от кмета инж. Добромир Добрев, Даниел Костадинов – председател на Общинския съвет в Горна Оряховица, от Инициативния комитет, от Фондация „Атанас Буров“, от ПГЛПИ „Атанас Буров“, от организации и граждани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България