Издигнаха паметник на Епископ Филип Станиславов в родното му село Ореш (СНИМКИ)

Откриха паметник на Епископ Филип Станиславов в свищовското село Ореш.

"Идеята за откриване на монумента в родното село на епископа се появи през 2016 година, когато се навършиха 365 години от отпечатването на „АБАГАР“. Като автор на първата печатна книга с новобългарски елементи и личност, оставила след себе си ярка диря в българската история Филип Станиславов е пример за поколения българи. По този повод кметство с. Ореш и НЧ „Филип Станиславов - 1903“ организираха дарителска кампания за набиране на средства по изграждане на паметник в негова чест. Успешното реализиране на дарителската кампания стана възможно с финансовата подкрепа на много дарители. Към тях се присъедини и Община Свищов", обясни кметът на крайдунавския град Генчо Генчев.

По повод тържественото откриване на паметника, кметството в Ореш и НЧ „Филип Станиславов - 1903“ организираха богата програма, която започна със света литургия в католическата църква „Непорочно зачатие на Блажена Дева Мария“. След това бе проведена научна конференция за живота и делото на Епископ Филип Станиславов и „АБАГАР“.

бяха Отец Страхил от Велико Търново, завършил история във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и доц. д-р Бояна Минчева от Националната Библиотека – защитила докторантурата си на тема Филип Станиславов.

Отец Страхил сравни живота и делото на Филип Станиславов с притчата за ходещия по вода ученик на Исус Христос – Петър. Той каза, че именно силната вяра е водела Епископ Станиславов по трудния му път на пръв пастир на Никополската епархия.

Доц. д-р Бояна Минчева сподели, че вече има открити 18 екземпляра от „АБАГАР“, които са оцелели през годините. Тя предостави на НЧ „Филип Станиславов - 1903“ любопитна информация, която е установила при разработките си на тема „Филип Станиславов“. В своите заключителни думи тя каза, че благодарение на съхранения през столетията еманципиран български дух - от първия български печатар Яков Крайков, през епископа от Велика България Филип Станиславов, до „История славянобългарска“ и „Неделник“ - се осъществява по-късно националното ни освобождение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони