Издирвана за измами рускиня остава под стража

Снимка: Архив

Рускиня, издирвана да измами в страната си, ще остане под стража до екстрадицията й в родината. Това постанови в понеделник Бургаският апелативен съд. Магистратите потвърдиха временната мярка „задържане под стража“ за срок до 40 дни спрямо Елена М.

Престъпленията са извършени от нея на територията на Руската Федерация, в периода от 16.04.2013 г. – до септември 2014 г. Измамите, които е направила, са в особено големи размери- за 19 милиона руски рубли през месец март 2015 г, и за сумата от близо 500 000 щатски долара през август същата година.

В Руската федерация максималното наказание за „мошеничество“ е 10 години лишаване от свобода.

Апелативният съд сподели становището на ОС-Бургас, че единствено мярката „временно задържане“ би била адекватна и може да обезпечи участието на исканото лице в производството по екстрадиция. Елена М. не е българска гражданка, има статут на постоянно пребиваващ, който й дава възможност във всеки един момент да напусне страната. Исканата от защитата мярка „домашен арест“ не би могла осигури в пълна степен и да гарантира личното присъствие на чуждата гражданка в инициираното от руските съдебни власти екстрадиционно производство.

Определението е окончателно, съобщиха от Апелативния съд.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право