Издирването на Мирослав Късовски завърши неуспешно днес, акцията продължава във вторник

Метеорологичните условия около връх Ботев не са благоприятни за спасителни акции, коментира пред "Дарик" директорът на Планинска спасителна служба (ПСС) Радко Марков. По думите му температурата е минус 10 градуса, духа силен студен вятър и има гъста мъгла.

Служителите на армията и полицията днес извършиха безрезултатно претърсване на района около връх Ботев. В момента те слизат с колите си към Калофер, уточни кметът на подбалканския град Румен Стоянов. По думите му акцията ще продължи във вторник.

Радко Марков заяви, че през последните дни в издирването на Мирослав са участвали 35 спасители. Въпреки усилията обаче вече пети ден няма и следа от изчезналия мъж. В сряда 34-годишният мъж тръгнал от хижа "Тъжа" към връх Ботев с велосипед, а след това следите му се губят.

Загубата на връзка с Мирослав е станала в района на връх Ботев. Сигналът е подаден около 23.45 ч. на 26 октомври. Колоездачът е тръгнал с два напълно заредени мобилни телефона, но в района на връх Ботев обхватът се губи, а на много места изчезва напълно. В сряда, след потеглянето от хижата, той е успял да проведе само един разговор с близките си, след което връзката с него се загубва.

По първоначална информация той е бил облечен с екип на велосипедист - плътни, но сравнително тънки за сезона черен клин и тъмносиво яке. Носил е малка раница. Предполага се, че е имал намерение в рамките на деня да качи върха и да се прибере в хижата.

В акцията участват полиция, военни и двама спасители. Няколко следови кучета също помагат за намирането на младия мъж. Още от четвъртък в търсенето се включиха и доброволци - роднини и приятели на Мирослав.

Опитни планинари коментираха пред "Дарик", че в подобна ситуация шансовете за оцеляване вече са нищожни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България