Издирват дървосекач пребил, ограбил и опитал да изнасили старица

Снимка: Архив

Жертвата е в областната болница във Велико Търново

36- годишният насилник от Златарица, който преби, ограби и опита да изнасили в нощта срещу сряда възрастна жена, е обявен за национално издирване. Това съобщи ст. ком. Димитър Машов, директор на ОД на МВР във Велико Търново.

По думите на 75-годишната жертва, мъжът, който е жител на котелското село Градец, е бил неин съсед от известно време. Злосторникът не бил употребил алкохол, когато извършил злодеянието, вероятно обаче е с някакви девиации.

"Иззети са веществени доказателства по случая, разпитани са свидетели и е образувано досъдебно производство", информира още старши комисар Машов.

Кметът на Община Златарица Пенчо Чанев пък заяви, че пришълецът е дървосекач, който няма постоянен адрес в Златарица и се е самонастанил. Жената в момента лежи с фрактура и травми след побоя във великотърновската болница.

Случката се е разиграла във времето от 21.30 часа до 00.30 часа. Жената успяла да се оттърве от злосторника, след като със сетни сили успяла да го удари в слабините, при което той се уплашил и избягал. Тогава баба Мария потърсила помощ от свои близки, които веднага позвънили на полицията. В 3.50 часа пострадалата жена била настанена в неврохирургията на великотърновската болница. Лекарите установили, че има сътресение на мозъка. Шефът на отделението д-р Мойнов обясни, че пациентката вече е в добро състояние и в петък ще бъде изписана.

36-годишният насилник Георги Камчиков е обявен за национално издирване, съобщиха от полицията и поясниха, че по случая са иззети веществени доказателства, разпитани са свидетели и е образувано досъдебно производство.

От 3-4 години баба Мария живее сама, след като мъжът й починал. Възрастната жена има три деца - синът й работи в Гърция, има дъщеря в Германия и още една, която е на легло в Стражица, защото страда от Паркинсон, разказа нейният племенник Веселин Стоянов.

През нощта на 24 срещу 25 април 75-годишната жена от Златарица е била жестока пребита, съблечена и е направен опит да бъде изнасилена, а от дома й са откраднати пари и дебитни карти. Лицето, влязло в жилището на самотноживеещата жена, е 36-годишният Георги, от ромски произход, от село Градец.

Сутринта в четвъртък 80 жители на балканското градче се събраха пред Общината заради нападението на беззащитната жена. Те депозираха и писмо до местната управа, в което настояват управата да вземе мерки за премахване на т.нар. "градешки цигани" от територията на града. Златаричани са категорични, че ако не бъдат предприети сериозни действия, може да се стигне до саморазправа от тяхна страна с ромите, които извършват посегателства в домовете им.

"В момента общински служители броят човек по човек къщите, които обитават тези хора и на бюрото ми ще имам пълния списък на семействата!", коментира Пенчо Чанев.

Кметът не скри раздразнението си, че общинската управа е безсилна и няма правомощия да изгони самонастаналите се повече от 40 роми от село Градец. Ромите биват наемани от частни фирми като дървосекачи и секат в държавни гори, а самите фирми нито сключват договори с тях, нито им плащат осигуровки, нито им осигуряват предпазни облекла - ботуши, , очила и др.

Чанев е сезирал още преди три години институции като НАП, ОД МВР, прокуратурата и Инспекцията по труда. По думите му, била извършена проверка на лицата, но никой не го уведомил след това какви са резултатите- има ли глоби, санкционирани ли са самонастанилите се, платили ли са наеми. Семействата обитават изоставени къщи и няма как да бъдат изгонени от тях, тъй като по закон, за да ги принудят да напуснат, трябва да има жалби от собствениците повечето от които са в чужбина. За периода от 2016-2018 г. само две къщи са с хазаи, които вземат наем от тези лица, коментира още кметът. Част от ромските семейства живеят на палатки, като те се обитават от бебета и деца, а по думите на Чанев, от Агенция за закрила на детето никой не идва да провери как се отглеждат тези деца.

"Всеки ден тормозят хората тук с силна музика, побоища, гюрултии, има опасност и от болести и зарази", допълва още гневен кметът.

Общината има правомощия само да глобява пришълците заради пуснатите коне на пътя.

"Ходих пак да се карам, да събарят палатките.Аз кмет ли съм, пъдар ли съм, няма да се обръщам на Ценко Чоков!", изтъква Чанев.

Той отново ще пише до институциите- НАП, Окръжна прокуратура и Инспекция по труда за проблема, като изпрати сигналите с копия до ресорните им министерства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право