Издирват свидетели и участници в Пражката пролет

Над 2000 са изпратените военнослужащи от България за окупацията през 1968

20-тина участници в събитията по време на Пражката пролет, от която се навърши половин век, вече са се отзовали на призива на отдел "Най-нова история" на Варненския музей, който е единственият партньор от България в новия проект "Годината, която промени всичко:Чехословакия и Европа през 1968" по програмата "Европа за гражданите-Европейска памет за миналото".

Някои от тях искат да разкажат своите истории, но други отказват и искат да забравят преживяната драма, каза Златка Антова, завеждащ "Най-нова история". Целта на проекта с водещото партньорство на университета "Ян А.Коменски" в Братислава е да се издирят възможно повече участници, свидетели- някогашни студенти, работници и туристи в събитията, като техните разкази ще бъдат записани, ще се снима документален филм, ще бъде подредена и изложба със снимки и документи през март догодина в столицата на Словакия, която през есента ще гостува и във Варна.

От българска страна в съветската окупация на Чехословакия са участвали над 2000 военослужащи от набор 47-48 в 12-и и 22-и мотострелкови полкове, базирани в Елхово и Харманли, а отделно и танкови батальон. Изпратени са били със заповед на тогавашния министър на отбраната Добри Джуров и началника на Генщаба Атанас Семерджиев, но бойците са мислили, че отиват на обучение, което всъщност наистина се състояло в Украйна месец преди събитията, припомни Антова.

Някои от участниците са смятали, че ги подготвят, за да охраняват IX Световен младежки фестивал, който се провеждал в София почти едновременно с Пражката пролет. След драматичната нощ на 20 срещу 21 август 1968 г. в Чехословакия вестниците у нас излизат с часове закъснение, за да съобщят за случилото се бегло и през съществуващата цензура. В кървавите сблъсъци по време на съветската окупация има убити и много ранени.Българите дават една жертва-редник, загинал по-скоро в битов инцидент, припомнят историците.

Останалите партньори по европейския проект са университетите във Виена, Загреб, Болоня, Институтът за национална памет в Талин, а общата му стойност е над 98 000 евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България