Издъни се КСНС за борба с корупцията в България (обзор)

Всякакви твърдения за бойкот на заседанието са спекулация, обявиха от Министерски съвет

Международни ангажименти доведоха до загуба на кворум

Пълен крах претърпя насроченото днес заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев на тема “Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията”. След седмицата на междуинституционалните войни и взаимни нападки между власт и опозиция, КСНС се разпадна заради липса на кворум. Част от участниците се оказаха в командировки извън страната, а други излязоха по-рано заради започващи задгранични командировки.

Държавният глава обяви, че насрочва ново заседание по темата за идния вторник, 17 октомври от 13.00 часа. “Бяха изслушани доклади на ръководителите на ключови институции, ангажирани в борбата с корупцията. Започнаха задълбочени дебати, които не продължиха поради отсъствието и напускането на част от членовете на Съвета заради международни ангажименти, въпреки предварително потвърденото участие. Това доведе до загуба на кворум”, заяви президентът Румен Радев след приключването на заседанието.

“Пробив в борбата с корупцията ще стане възможен едва тогава, когато борбата с корупцията стане приоритет за българските политици пред техните вътрешни и международни ангажименти”, каза още Радев. И допълни: “Корупцията сред лицата, заемащи висши държавни длъжности, е заплаха за националната сигурност, защото тя руши устоите на правовата държава, срива доверието на гражданите в българските институции, възпрепятства развитието на икономиката и повишаването на благосъстоянието на българските граждани”.

В коментар пред президентството обаче лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че управляващите бягат от дебата за корупцията. А по-късно от Министерски съвет разпратиха специално съобщение до медиите, в което се обясняваха международните ангажименти на членовете на кабинета. Както и, че: “правителството е извело като приоритет в своята работа системната борба с корупцията по всички етажи на властта и приемането на антикорупционно законодателство до края на годината”.

Припомняме, че разнобой между управляващи и опозиция има в новите проекти за закон за противодействие с корупцията по въпроса кой да назначава председателят на мегаагенцията за борба с корупцията – президентът или това да става с гласуване в Народното събрание. Двата законопроекта – на правителството и на БСП бяха представени на КСНС. Правителството изразява пълна подкрепа на усилията на Президента на Република България да консолидира институционалните действия в борбата с корупцията и ще продължи да участва активно в този процес. Всякакви твърдения за бойкот на заседанието на КСНС са спекулация.

 

Кой къде е в командировка

Липсата на кворум на заседанието на КСНС бе обяснено допълнително от правосъдния министър Цецка Цачева, която отбеляза пред медиите с какво са ангажирани Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ - в Брюксел, на заседание на Интерпол и Мустафа Карадайъ, председател на ДПС - също пътуваше за Брюксел. От Министерски съвет пуснаха допълнително информация за командировките на членовете на кабинета. Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева е във Варшава за участие в среща на министрите на външните работи. Вицепремиерът Красимир Каракачанов е на официално посещение във Франция. А министърът на финансите Владислав Горанов е освободен преди края на заседанието на КСНС поради необходимостта да замине за Люксембург, където започва заседание на Съвета по икономически и финансови въпроси на ЕС.

 

Абсурд и имитация

Корнелия Нинова, председател на БСП:

Управляващите избягаха

02-09Това е абсурд и е имитация, и народът пак ще ни пита - какво направихте, щом не сте направили нищо, всички сте едни и същи. Не искам БСП да получава този етикет”. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата в президентството. “Не само че няма консенсус, няма и резултат. Това беше провал на заседанието на КСНС. Управляващите провалиха кворума – г-н Борисов дойде с час и половина закъснение; ключови министри като Екатерина Захариева ги нямаше; ключови фигури и членова на КСНС си тръгнаха предварително - като министър Горанов, г-н Цветанов”, каза Нинова. “Тези, които не искат да се борят с корупцията, постъпват по този начин- бягат от отговорността за взимане на решения”, посочи тя.

 

Продължаваме с дебатите

Цецка Цачева, правосъден министър:

Всички изложиха докладите си

02-08Категорично не става дума за бойкот и оспорвам появилите се в тази посока изказвания от опозицията. Изненадана съм, че подобни не бяха направени в залата, където се проведе КСНС. Още повече, че всички, които имаха отношение изложиха докладите си.Това каза правосъдният министър Цецка Цачева. “Проведохме свиканото от президента заседание на КСНС, посветено на темата за корупцията и противодействието є. Бяха представени докладите, които са изготвени от различни институции. Започнахме дебат по закона, но се оказа, че от членовете на КСНС има лица, които са в служебни командировки зад граница”, поясни Цачева. Всички бяха добронамерени и коментирахме, дебатирахме проблеми, които се дебатират не от месеци, а от години в българското общество.

 

Оценки

Димитър Ганев, изследователски център "Тренд":

Държавният глава изпада в изолация

02-10Появиха се коментари, че това заседание на КСНС е бойкотирано. Няма да правя оценки дали е бойкотирано или не. Остана впечатление обаче, че президентът изпада в изолация. Първо, не присъстваха ключови фигури, коалициционният партньор в лицето на “Обединени патриоти” бяха пуснали т.нар. “втори ешалон” в лицето на Явор Нотев, защото видяхме, че на заседанието не присъстваха лидерите на ОП. Премиерът отиде с час и половина закъснение, а самото заседание се провали поради липса на кворум. И всички това само потвърждава впечатленията от последните събития – президентът почва да изгаря мостове най-вече с политическа партия ГЕРБ. А неговата функция по конституция е да бъде обединител, да изгражда мостове. Подобен тип битки, в които президентът влиза, няма как да му уплътнят функциите, които той има. Ако президентът не държи диалог с основните институции, то до голяма степен неговата роля се обезсмисля. Това е основният проблем пред президентската институция.

 

Първан Симеонов, Галъп Интернешънъл:

Явно ГЕРБ са предприели тактика „игнор“

02-11Явно, че ГЕРБ са приели нова тактика и тя е тактика на ингнориране. Като имаме предвид позицията им относно разкритията за назначения на БСП по места, сега наблюдаваме подобна ситуация. Да, разбра се, че част от членовете на заседанието са отсъствали по уважителни причини, но е ясно също така, че Консултативан съвет по национална сигурност е достатъчно сериозна причина, особено по тема като борбата с корупцията. Струва ми се, че има известно игнориране и може би се търси някакъв знак по отношение на президента. Това е напълно в синхрон с нашите прогнози, че конкуренцията между двамата -премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев ще продължи. Ясно е, че ще има и моментно утаяване на напрежението, но генерално конкуренцията ще продължи. Би било наивно да очакваме, че по въпрос като този (борбата с корупцията, б.р.), ще се постигне разбирателство толкова бързо.

 

 

Започнаха преговори за "Емко"

Борисов закъсня заради протести на оръжейници

Трябва да се изслушват страните и да се намери решение в диалог

Министър-председателят Бойко Борисов закъсня за началото на заседанието на КСНС, тъй като прие представители на протестиращите работници в оръжейния завод “Емко”. Протестът на работниците се проведе пред сградата на Министерския съвет, а от пресслужбата на кабинета уточниха, че президентската администрация е предупредена за закъснението на премиера. От оръжейния завод настояваха да изложат проблемите си лично пред Борисов. Позицията им за развитието на ситуацията през последните месеци беше представена от собственика на предприятието Емилиян Гебрев и членове на Инициативния комитет. “Винаги съм бил на мнение, че трябва да се изслушват страните и да се намери решение в диалог”, посочи премиерът, цитиран от правителствената пресслужба. Борисов предложи още след срещата при него да започнат преговори между ръководството на предприятието и Министерството на икономиката за изчистване на спорните въпроси около сключените от “Емко” договори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика